Telers reageren op lockdowns in Nederland en Duitsland

Twee forse lockdowns in korte tijd. In Nederland en Duitsland gaan in week 51 niet-essentiële winkels voor enkele weken dicht. Dus wel tuincentra, maar geen supermarkten. Wat gaat dit inhouden voor telers van bloemen en planten? We polsen het vanaf vandaag regelmatig in de praktijk.

Tom van den Berg: ’Nederlandse lockdown heeft meer impact dan Duitse’

Van den Berg-Est in Est. 2,2 ha kas en 20 ha containervelden voor hortensia, kerststerren en eenjarige hangplanten

Tom van de Berg is grotendeels door zijn kerststerren heen. Duitse handelaren bestellen eerder dan Nederlandse; dus Nederlandse lockdown heeft meer impact dan Duitse. De vraag is wat gaat men doen: afzeggen of toch afnemen van orders. Kwekers kregen zondag al een brief van Intratuin dat alle orders van zaterdag zijn gecanceld, toen het besluit van kabinet er nog niet was. Dat vindt Van den Berg wel ver gaan. Als kwekers massaal hun kerststerren voor de klok gaan brengen, dan is volgens hem het gedaan; dan stort de prijs in elkaar. Hij heeft nog 40.000 mini kerststerren staan en enkele duizenden mixen met kerststerren in schalen van 23 cm met name bestemd voor Franse en Nederlandse supermarkten. Hij hoopt dat die orders doorgaan, want product weggooien is nooit leuk om te doen.

Corona of geen corona bij de hortensiakwekerij blijft de bedrijfssfeer er goed in zitten, getuige een uitgebreide kerstgroet via een Van den Berg Est Jeruselema challenge.

Dieter Baas: ’De huidige teelt, kerststerren, is vooral ruimtebenutting en dekt deel vaste kosten’

Kwekerij Baas in Ens. 25 ha kas en 4 ha buitenveld voor een grote diversiteit aan pot- en tuinplanten, waaronder violen, perkplanten, bolchrysanten en kerststerren.

Afzet van kerststerren ging bij de Kwekerij Baas in Ens van start net op het moment dat de tweede coronagolf uitbrak. Met gesloten supermarkten in Frankrijk en Tsjechië had Arie Baas er beperkt last van. Echter, een grote financiële strop was het niet. „Kerstster dient voor ruimtebenutting. Het is een product dat geen winst oplevert, maar een deel van de vaste kosten dekt.” De lockdowns in Duitsland en Nederland brengen dat dus niet in een ander daglicht.

Marc Aarts: ’Gelukkig hebben we ruimte om planten even te bewaren’

Aarts Kwekerijen in Prinsenbeek. 3 ha glas; 2 ha ficussen en 1 ha divers groen potmaat 21 en hangplanten potmaat 18

Bij potplantenkwekerij Aarts worden bestellingen nog niet geannuleerd, maar doorgeschoven naar eerste week januari. Om de planten dan toch in huis te hebben als in Duitsland op 10 januari de winkels weer opengaan. Zo’n scenario verwacht ook bij de Nederlandse lockdown. Dit brengt hem niet in de problemen omdat hij voldoende ruimte heeft om zijn planten kwijt te kunnen. Mede omdat hij gedurende het hele jaar is blijven leveren zowel rechtstreeks als voor de kok. Ook al was de prijsvorming slecht. Dat hij nu niet met overvolle kappen zit, werkt dus is zijn voordeel.

Willem Sebens: ’Rustige maand voor ons, maar lockdowns kosten altijd geld’

Tuincentrum Eldorado in Zuidwolde, 0,7 ha kas met seizoensproducten

Het is tussen aanhalingstekens bij perkgoedteler Willem Sebens uit Zuidwolde de rustigste maand van het jaar. Dus dat hij zijn centrum moet sluiten, heeft niet al te grote gevolgen. „Leuk is anders, want het kost altijd geld.” Zijn activiteiten richt hij ook meer en meer op het tuincentrum. Zo teelt hij voor derde jaar al geen primula meer om voor de klok in Eelde te hebben vanaf januari. Het restantje kerststerren dat hij nog heeft staan, verwacht hij niet meer te kunnen slijten. Dus zal nog meer de focus gericht zijn op het ombouwen van het tuincentrum van kerstsfeer naar voorjaargevoel.

Christian Filius: ’Een levendige sierteelthandel rond Kerst is door Nederlandse lockdown niet uitgesloten’

Kwekerij Filius-Noordam in De Kwakel, 1 ha glas en 5,3 ha containerveld met sneeuwbal

Ook voor sneeuwbalkweker Christian Filius is het afwachten wat de lockdown in Nederland gaat betekenen. Momenteel loopt zijn oogst gewoon door tot eind januari, eerst van ingevroren struiken gevolgd doorvoorgekoelde struiken. Hij is vooralsnog niet al te somber gestemd; „De sierteelthandel is veel beter voorbereid op de tweede coronagolf dan de eerste. Het kan best nog wel eens mooie sierteelthandel opleveren rond Kerst. Want nog meer dan het voorjaar snakken mensen naar gezelligheid en medeleven. Hiervoor zijn bloemen uitermate geschikt.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties