Einde tijdperk: laatste mobiel teeltsysteem roos gesloopt

De sloop van het mobiele teeltsysteem bij Marjoland Rozen in Moerkapelle markeert het einde van een tijdperk. Vanaf 2003 zijn in totaal 14 mobiele systemen aangelegd op 40 ha rozen. Enkele kwekerijen hebben er, net als Marjoland, zo’n vijftien jaar en twee teelten op volbracht. De kortste levensduur van een systeem was een jaar.

Twee jaar geleden investeerde Marjoland nog €10 per vierkante meter in het mobiele systeem. Slijtage aan enkele onderdelen en lekkages in het watergeefsysteem moesten verholpen worden. Het gewas Sweet Dolomiti zou namelijk pas 2021 gerooid worden, tien jaar na de aanplant. Omdat de kans al eerder kwam om Red Naomi! te poten, werd het gewas een jaar eerder vervangen. En dat betekende gelijk de sloop van het mobiele teeltsysteem. Vijftien jaar na de aanleg was het beste er wel vanaf.

De aanschaf van dergelijke systemen leek aanvankelijk goed rond te rekenen. Telers spraken over een terugverdientijd van zo’n 5 jaar. Dat werd 10 jaar, onder meer omdat de behaalde arbeidsbesparing ’maar’ 15% was en niet de beoogde 25%.

Ga mee terug in de geschiedenis van de mobiele systemen in Bloemisterij 33/34 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties