Eindejaars Plantenjacht 2021 levert weinig bloeiers op

  Bij de zojuist afgeronde Eindejaars Plantenjacht 2021 zijn maar weinig bloeiende planten gevonden in vergelijking met eerdere jaren. Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan de vrieskou in december. De 1026 deelnemers deden 1707 tellingen van een uur en vonden daarin 549 verschillende soorten planten in bloei. Dat meldt Floron op de website Naturetoday.

  Eindejaars Plantenjacht
  Bellis perennis, ofwel het madeliefje is steevast de meestgetelde bloeiende plant bij de Eindejaars Plantenjacht.

  Zoals Bohemian Rhapsody traditioneel op nummer 1 staat in de Top 2000, staat het madeliefje steevast op nummer 1 in de Eindejaars Plantenjacht. Het plantje werd 1204 keer geteld. Straatgras (1162 waarnemingen) en klein kruiskruid (968 waarnemingen) completeren het podium. Daarna volgen respectievelijk vogelmuur, paardenbloem, paarse dovenetel, herderstasje, Canadese fijnstraal, duizendblad en tuinwolfsmelk.

  De top tien van meest gevonden winterbloeiers bestaat net als eerdere jaren uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien. Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken.

  Nachtvorst

  Vergeleken met de acht eerdere edities was het aantal plantensoorten dat gemiddeld in een uur werd geteld bij de Eindejaars Plantenjacht 2021 erg laag. De nachtvorst in december zorgde ervoor dat veel planten het niet overleefden. Het uitzonderlijk warme weer rond oud en nieuw kon dat niet meer goedmaken. 

  Op floron.nl/plantenjacht staat een interactieve kaart waarop je kunt je zien welke bloeiende planten in welke buurt zijn gevonden. Lees ook het volledige rapport van de Eindejaars Plantenjacht (pdf; 2,5 MB).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties