Ctgb verschaft duidelijkheid over pleksgewijs spuiten

Alle gewasbeschermingsmiddelen die ondernemers volvelds mogen toepassen, mogen ook op een deel van het perceel worden ingezet – mits het maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden uit het wettelijk gebruiksvoorschrift niet wordt overschreden en voldaan wordt aan de overige toepassingsvoorwaarden op het etiket.

Een perceel of kas mag worden opgesplitst in subpercelen of kappen waarbij per subperceel/kap deze maximale frequentie mag worden toegepast. Voorwaarde is wel dat het een duidelijk afgebakend, herkenbaar en aaneengesloten areaal/kasgedeelte betreft waarvoor een aparte spuitregistratie wordt bijgehouden en waarbij het afgebakende subperceel/kap gedurende de teelt niet wijzigt. Hier controleert de NVWA op bij een inspectie.

Dit antwoord heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) gegeven, nadat Glastuinbouw Nederland daar nadrukkelijk om gevraagd heeft. Het college heeft daar een studie naar verricht.

Bekend was uiteraard al wel de pleksgewijze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen die al in het wettelijk gebruiksvoorschrift staan. Op basis van de definitie van het Ctgb gaat het om een toepassing die pleksgewijs plaatsvindt, doch maximaal een oppervlakte beslaat van 10 procent van het betreffende perceel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties