Meer Energiebelasting en ODE door nieuwe meetmethode netbeheerders

Glastuinders met een samengestelde elektriciteitsaansluiting gaan vanaf november 2021 mogelijk meer Energiebelasting en ODE-heffing betalen voor elektriciteit. Dit zou het gevolg zijn van een nieuwe meetmethode, die de Vereniging Nederlandse Energie Data Uitwisseling (Nedu) ter goedkeuring heeft voorgelegd aan de ACM. Bij Nedu zijn netbeheerders, energieleveranciers en meetverantwoordelijken aangesloten. De wijziging kan glastuinbouwbedrijven vele duizenden euro’s tot tonnen per jaar kosten.

De Belastingdienst dringt er al jaren bij energieleveranciers op aan dat ze de energiestromen bij grootverbruikers verder gaan splitsen in afname en teruglevering. Bijvoorbeeld bij glastuinbouwbedrijven die twee losse verbindingen met het net hebben samengevoegd tot één aansluiting. Deze aansluitingen zijn bij de netbeheerder bekend onder één EAN-code, terwijl ze fysiek nog steeds gescheiden zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat de teruglevering over de ene fysieke verbinding loopt en de netafname over de andere.

Als deze energiestromen helemaal los van elkaar worden beschouwd, gaan belichters met zo’n samengestelde aansluiting tien- tot honderdduizenden euro’s extra betalen, vooral aan ODE en Energiebelasting.

Welke kostenverhoging komt er nog meer aan? En mag dit allemaal wel volgens de Elektriciteitswet? Lees het in Bloemisterij 7 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties