Tennet: WKK is onmisbaar onderdeel in de energietransitie

De verhoging van de ODE op netstroom duwt de glastuinbouw weer richting gas. De overheid wil de sector compenseren, maar dat is erg lastig. Nu wordt in meerdere toekomstvisies van de overheid voorzichtig geopperd om de energiebelasting op gas te verhogen. Ook dat kan een stevige misser worden, gezien de cruciale rol van WKK bij de stabilisering van het stroomnet. Het beleid mist samenhang.

„In de komende jaren hebben netbeheerders veel WKK nodig om het net in balans te houden. Dat zal alleen maar meer worden”, zegt Eefje van Gorp, woordvoerster Tennet. „Er zullen andere technieken komen, zoals batterijen en centrales op hernieuwbare brandstoffen, maar die zijn er nu nog nauwelijks. Daarom werken we graag samen met de glastuinbouw. De industrie heeft ook veel WKK, maar die is niet flexibel.”

Waarom is het zo lastig om de ODE-verhoging te compenseren? En hoe groot is de kans dat de belasting op WKK-gas omhoog gaat? Lees het in Bloemisterij 19 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties