Nife: Optimisme regeert op de energiemarkt

In navolging van andere energiemarkten heeft ook de aardgasmarkt momenteel een oplopend karakter, mogelijk gevoed door optimisme over de aanwakkerende wereldeconomie. Koudere temperaturen die de komende weken voorspeld zijn en oplopende gasprijzen doen vermoeden dat de winter nog niet voorbij is. De prijs voor een kuub gas is de afgelopen week licht opgelopen nadat het een voorzichtige daling had ingezet na een periode van extreme kou in februari. Ook de korte termijn gaat mee in deze stijging.

Hoge productie van windmolens
Door het winderige weer hebben de windmolens een hoge productie gerealiseerd. De prijzen van de daghandel zijn hierdoor ook fors lager geweest tot zelfs negatieve uurtjes op zaterdag. Over het algemeen is het prijsniveau wel hoger dan verleden jaar, mede doordat de prijs van daggas bijna dubbel zo hoog is in vergelijk met verleden jaar. De prijs van daggas is mede van groot belang voor de prijs van de elektra daghandel. Voor de lange termijncontracten is het stijgen van de CO2-emissieprijs van belang, deze zijn gestegen waardoor ook de elektra prijzen voor de lange termijn zijn gestegen.

Oliemarkt optimistisch
Optimisme lijkt momenteel de mondiale oliemarkten te beheersen. Analisten lijken ervan overtuigd dat herstel van de vraag in de tweede helft van 2021 een zekerheid is. Hoewel optimisme op dit moment de markt kan beheersen, zou het bearish sentiment zeer binnenkort terug kunnen stromen naar de oliemarkten. Bij de huidige prijzen zal het aanbod zeker toenemen, terwijl de vraag verre van gegarandeerd is.

Deze analyse wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Beeld: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties