Brussel versoepelt noodmaatregelen Xylella

In de noodmaatregelen die de Europese Commissie neemt als de bacterie Xylella in Nederland de kop opsteekt, wordt enige verruiming aangebracht. De afbakening van een zone met straal 10 km rondom een uitbraak gaat naar 5 km.

Dat bevestigt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA. Volgens hem is het nog niet bekend wanneer de verruiming ingaat. Een voorstel hiertoe was een jaar geleden ingediend in Brussel door het ministerie van Economische Zaken na overleg met de NVWA en de sector.

’Stap in gewenste richting’

De LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten en LTO Glaskracht Nederland zijn positief over de aanpassing. „Dit is een stap in de gewenste richting”, reageert boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers.

Hoewel Nederland nog Xylella-vrij is, is de vrees in de sector groot dat door import de quarantaine-bacterie alsnog binnenkomt. „Alertheid hierop is geboden. Snel elimineren is dan van groot belang. Een zone van 10 km voor langere tijd op slot is funest voor regio’s waar teelten zijn geconcentreerd”, aldus Raaijmakers.

Voor een 5 km-zone bij een uitbraak moeten alle inspanningen wel zijn gericht op uitroeiing. Gedurende 5 jaar mogen er dan geen waardplanten in een afgebakend gebied worden verhandeld. Deze beperking kan wel onder strikte voorwaarden teruggebracht worden tot 12 maanden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties