‘Er is ruimte voor nieuwe initiatieven in Canada’

De zomer in Ontario is ook dit jaar lang en warm. Net als in Nederland steeg het kwik van eind mei tot eind augustus regelmatig tot 34°C. De zomer werd ook gekenmerkt door hoge luchtvochtigheid. Een tropenrooster is dan geen overbodige luxe. We zitten dan graag een uurtje bij het zwembad onder de parasol of in de schaduw op de veranda met uitzicht over de vijver.

In de strijd tegen covid-19 maken we in Ontario goede vorderingen. Na 2 maanden in de State of Emergency is er nu de Re-opening Act, een noodwet, die maandelijks wordt aangepast.

Ontario is in stage 3 van de opening. Dit betekent dat bijna alle bedrijven open zijn, met uitzondering van enkele hoog risicobedrijven zoals zwembaden en amusementsparken, buffetrestaurants, dancings en zomerkampen voor kinderen. De scholen gaan op 8 september weer open. In alle gevallen moeten mensen zich nog steeds aan strikte regels houden: thuis blijven wanneer je kunt, overal 2 meter afstand houden, regelmatig handen wassen, overal veilig een mondkapje gebruiken, je eigen sociale groep creëren.

Zelfs de grens tussen Canada en de Verenigde Staten is nog steeds dicht voor ‘onnodig reizen’, geen buitenlandse vakanties voor de Canadezen. Alleen voor de mensen die de grenzen opzoeken en 2 weken in quarantaine willen gaan. Alle mensen houden zich over het algemeen goed aan de richtlijnen. De besmettingen zijn minimaal. Op een bevolking van bijna 15 miljoen mensen, zijn er 4.032 besmette personen.

De vraag naar bloemen en planten is nog steeds goed. We merken dat kwekerijen de vraag niet aan kunnen. Kwekers rapen steeds kleiner en groener. De handel is wanhopig op zoek naar product. Tuincentra hebben een minimum aan product in de winkel, omdat er niets extra’s te koop is.

De reden voor de toenemende vraag is dat de consument meer thuis is, het thuis gezelliger probeert te maken en nieuwe activiteiten zoekt om zich mee bezig te houden. Bovendien worden steeds meer bedrijven verkocht aan met name Chinese ondernemers voor de (grijze) productie van cannabis. De bestaande kwekerijen breiden uit. Het sortiment van bloemen en planten verschraalt. Er is ruimte voor nieuw initiatief.

Afgelopen week werden op de prairie achter ons huis pluggen geplant om een grotere variatie aan bloemen te stimuleren. Vogels en insecten hebben baat bij dit initiatief. Ook die genieten nog even van de warme nazomer voordat ze binnenkort weer wegtrekken naar het zuiden.

Angelle van Kleef,

Potplantenteler in Ontario, Canada

Lees hier meer columns van Angelle

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties