EU verscherpt eisen aan import planten met groeimedium

De Europese Unie heeft de wetgeving voor de import van planten verscherpt. Sinds 1 september 2019 is het niet meer toegestaan om plantmateriaal met kluit van buiten de EU te importeren, tenzij het aan extra eisen voldoet. De wortelzone moet gegarandeerd vrij zijn van schadelijke organismen.
Volgens de Europese Unie waren de huidige maatregelen niet meer afdoende om schadelijke organismen buiten de grenzen te houden. Daarom zijn per 1 september 2019 strengere eisen gesteld aan het groeimedium van planten. In het land van herkomst moet het substraat van de wortelkluit worden verwijderd, of moet het worden behandeld. Met als doel alle risico’s buiten de EU-grenzen te houden. De eisen gelden voor import uit alle landen buiten de EU, uitgezonderd Zwitserland en er komt geen overgangstermijn.
Wat betekenen deze nieuwe regels in de praktijk? Vinden kwekers dit werkbaar? Lees het in Bloemisterij 36 of in de digitale editie.

Inspecteur Nico de Vries van Naktuinbouw controleert geïmporteerde sanseviera’s bij kwekerij Fachjan in Honselersdijk. Foto: Joef Sleegers
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties