Europese commissie krijgt vragen over plantenpaspoort

VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft namens de fractie Renew Europe vragen gesteld over het plantenpaspoort. Hij vindt dat de maatregel oneerlijke concurrentie teweeg brengt tussen EU-landen en oordeelt dat vooral kleine potplantentelers zwaar worden getroffen.

„De gevolgen voor kleinere plantentelers die met een gediversifieerd plantenpakket werken, zijn echter enorm. Het coderen van elke plant brengt een heel zwaar kostenplaatje en administratieve last mee voor de kleine producenten met een diverse plantenteelt. Verscheidene lidstaten hebben nog geen duidelijke afspraken gemaakt over de uitvoering van deze verordening”, aldus Huitema.

Hij wil dan ook opheldering van de Europese Commissie hoe ze denkt deze oneerlijke concurrentie te voorkomen. Hij wil verder weten waarop de kostenverhoging voor Nederlandse potplantenkweker uitkomt. Tenslotte vraagt hij zich af waarom niet gekozen is voor een gelijkaardig digitaal codeersysteem in plaats van een fysieke methode via bijvoorbeeld stickers of bedrukken van potten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties