Europese verkiezingen: tuinbouwers in de wachtkamer

In de exitpoll van de verkiezingen van het Europarlement lijken er geen zetels weggelegd voor de tuinbouwkandidaten Eveline Herben en Sjaak van der Tak. Veel hangt af van het aantal voorkeursstemmen dat zij krijgen. Dat wordt halverwege komende week bekend.

De exitpoll wijst uit dat PvdA de grote winnaar wordt van de Europarlementsverkiezingen. De partij krijgt 5 zetels toegedicht. De VVD en CDA krijgen er beiden 4. Dit betekent dat Eveline Herben van VBN en de voorman van Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak buiten de boot dreigen te vallen. Zij staan op respectievelijk de negende en achtste plek op de CDA-lijst. Alleen genoeg voorkeursstemmen kunnen hen nog aan een zetel in het parlement helpen.

Eveline Herben van VBN wacht af of zij door voorkeursstemmen in het Europarlement komt.

CDA-lijsttrekker Esther de Lange lijkt zeker van een zetel. Zij is al sinds 1999 actief binnen het EP. Tussen 1999 en 2007 was ze beleidsmedewerker van Europarlementariër Albert Jan Maat. Sinds 23 april 2007 is ze zelf lid van het EP voor de CDA-delegatie binnen de fractie van de Europese Volkspartij. De Lange was in haar termijn 2009-2014 permanent lid van de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Daarnaast was zij lid van de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Spannend

Annie Schreijer-Pierik staat op 4 bij het CDA, zij had tot halverwege 2014 met haar man een gemengd bedrijf (varkenshouderij en akkerbouw) in Hengevelde. Tijdens het tuinbouwdebat van Plantum in Den Haag pleitte ze onder meer voor Europese toelating van de nieuwe veredelingstechniek CRISPR-Cas.

Albert Jan Maat, voormalig voorzitter van LTO Nederland staat op 16 op de CDA-lijst en is derhalve ook afhankelijk van voorkeursstemmen. Van 1999 tot begin 2007 was hij lid van het Europees Parlement. Sinds 6 april 2016 is hij voorzitter van NetVISwerk, de nieuwe landelijke belangenorganisatie voor binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland. In het Europees Parlement was hij lid en vicevoorzitter van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling, de commissie visserij. Van het voorjaar van 2007 tot oktober 2016 was hij voorzitter van LTO Nederland.

VVD’er staat Jan Huitema lijkt zeker van een zetel in het Europarlement. De melkveehouder in het Friese Makkinga maakte de afgelopen vijf jaar al deel uit van het EP. Hij kwam toen met voorkeurstemmen in het Europees Parlement. Huitema is als lid van het Europees Parlement actief in de Milieucommissie en de Landbouwcommissie.

Landbouw

Bert-Jan Ruissen van de SGP gaat mogelijk ook naar Brussel en Straatsburg. Hij staat op 2 op de gecombineerde lijst van CU/SGP. Deze combinatie haalde 2 zetels. Ruissen hoopt zich in het Europees Parlement (EP) onder andere in te zetten voor de landbouw. Na zijn opleiding aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, werd Ruissen in 1995 beleidsmedewerker bij de SGP-fractie in het Europees Parlement. In 2000 maakte hij de overstap naar het ministerie van Landbouw, waar hij in dienst trad als speechschrijver voor de bewindslieden. Momenteel is hij coördinerend beleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De verkiezingen voor het Europees Parlement duren tot en met zondag 26 mei. Aan het eind van die dag worden de officiële uitslagen bekend gemaakt. Het kan daarna nog twee of drie werkdagen duren voordat bekend is hoeveel stemmen de kandidaten individueel hebben gekregen en wie er dus in het Europees parlement komen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties