Exportwaarde sierteelt stabiel, maar G&F stijgt

  In het programma voorafgaand aan de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemers Prijs was ook aandacht voor de inkomsten en prestaties in de tuinbouw. Bedrijfsinkomsten zijn het hoogst bij telers van groenten en fruit. De exportwaarde van hun producten steeg, terwijl de exportwaarde van siergewassen gelijk bleef.

  Het gemiddelde inkomen op tuinbouwbedrijven daalt, maar is nog altijd ruim hoger dan in de periode 2001-2014. Glasgroentebedrijven zetten het meeste om en hebben ruim 2 ton bedrijfsinkomen, daarna volgen de pot- en perkplantenbedrijven. De verschillen per gewas zijn behoorlijk, zo leverden telers van tomaat en paprika afgelopen jaar flink in, terwijl hun collega’s met komkommers een goed 2018 hadden.

  De exportwaarde van verse groenten en fruit was in 2018 ruim 11 miljard euro, een stijging van 4 %. Met name fruit is bezig aan een opmars. De importwaarde van groente en fruit was 7,6 miljard. Over import van siergewassen werd niets gemeld. De Nederlandse bloemen en planten noteerden een exportwaarde van 6 miljard en dat is gelijk aan 2017. Arrangementen met planten zijn een opvallende stijger in het sierteeltsegment. Rusland en Polen namen meer bloemen en planten af, maar richting Engeland, Duitsland  en de USA gingen minder siergewassen.

  Glastuinbouw Nederland, MPS, Plantion, Plantum, VGB, GroentenFruit Huis, Floridata, Royal Flora Holland en Wageningen Economic Research leverden info voor de tuinbouwkundige analyse van afgelopen ‘boekjaar’ en het maken van onderstaande video:

  Anthura won Tuinbouw Ondernemersprijs

  Anthura won woensdag 9 januari de Tuinbouw Ondernemersprijs gewonnen. Het veredelings- en vermeerderingsbedrijf uit Bleiswijk ontving de prijs tijdens een bijeenkomst op Keukenhof in Lisse, uit handen van juryvoorzitter Michel F. van Ginkel. Hij noemde de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt indrukwekkend en roemde de duurzame agenda en het goede werkgeverschap van de onderneming.

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties