Home Bloem en Blad Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 gaat naar Anthura

Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 gaat naar Anthura

0
Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 gaat naar Anthura
De directie van Anthura vlnr: Marco van Herk, Iwan van der Knaap en Mark van der Knaap vieren het succes. Recht Michiel van Ginkel, de voorzitter van de TOPI Foto: Quincy von Bannisseht

Anthura heeft de Tuinbouw Ondernemersprijs gewonnen. De driekoppige directie van het veredelings- en vermeerderingsbedrijf uit Bleiswijk ontving de prijs vanmiddag tijdens een bijeenkomst op Keukenhof in Lisse, uit handen van juryvoorzitter Michel F. van Ginkel. Hij noemde de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt indrukwekkend en roemde de duurzame agenda en het goede werkgeverschap van de onderneming.

Voor de prijs, die dit jaar voor de 33ste keer werd uitgereikt, waren behalve Anthura ook veredelaar en vermeerderaar Dekker Chrysanten uit Hensbroek, orchideeënkwekerij Opti-flor uit Monster en tomatenteler Wim Peters Kwekerijen uit Someren genomineerd. De keuze van de jury viel op Anthura, vanwege onder meer de sterke internationale positie van het bedrijf, die volgens de jury dankzij veel pionierswerk is bereikt.

Langetermijnvisie
De directie van Anthura – bestaande uit: Marco van Herk, Iwan van der Knaap en Mark van der Knaap – streeft volgens de jury naar een gezonde exploitatie, maar is ook zeer betrokken bij projecten die niet altijd een commercieel doel dienen. De jury zei onder de indruk te zijn van de langetermijnvisie van het tachtigjarige Bleiswijkse bedrijf, dat ook productievestigingen heeft in Duitsland, Macedonië en China en in meer dan zeventig landen jonge planten levert.

Duurzaamheid en R&D
Duurzaamheid staat volgens de jury hoog op de agenda bij Anthura. Dat komt onder meer tot uiting in de samenwerking met klanten via het ketentransparantieproject FSI. Doel van dat project is in 2020 te komen tot minimaal 90% duurzaam geproduceerde bloemen en planten. Daarnaast noemt de jury het in kaart brengen van DNA van zowel Phalaenopsis als anthurium en het nieuwe innovatie- en veredelingscentrum van het bedrijf als voorbeeld van de grote energie die Anthura in R&D steekt.

Ook prees de jury het strategisch samenwerkingsverband dat Anthura onder de naam GenNovation is aangegaan met andere veredelaars. De onderneming is volgens de jury verder een bijzonder goede werkgever. Talenten krijgen binnen het bedrijf de ruimte zich te ontwikkelen. „Met 35% HBO- en WO- geschoolde medewerkers heeft Anthura veel kennis en vakmanschap in huis die het inzet om de sector verder te innoveren en te ontwikkelen”, aldus de jury.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties