FairWork: ’Poolse vrouwen op werkvloer klagen over seksuele intimidatie’

Poolse vrouwelijke arbeidsmigranten in Nederland lopen een verhoogd risico op seksuele intimidatie in hun werkomgeving. Als ze al met klachten naar hun werkgever gaan, is er vaak ook sprake van seksuele intimidatie. Dit heeft Francien Winsemius van FairWorks op 31 maart gezegd in NOS Radio 1 Journaal. De organisatie heeft er onderzoek naar gedaan.

Daaruit blijkt ook dat hulpverlening aan vrouwen die het slachtoffer worden van intimidatie of misbruik tekort schiet. „Veel slachtoffers kennen hun rechten niet en later het er daarom bij schieten bij zitten. Met het risico dat de situatie van kwaad tot erger wordt. Door angst en schaamte komen veel verhalen helemaal niet naar buiten”, aldus Winsemius. Ook is er de angst geen werk meer te krijgen als ze met klachten komen.

FairWorks roept hulpverlenende instanties op informatiemateriaal te vervaardigen in het Pools en de vrouwen op de werkvloer te bezoeken. De Inspectie SZW moet erop toezien dat werkgevers de veiligheid van werknemers garanderen.

Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat er een onderzoek loopt naar de vraag hoe de positie van vertrouwenspersonen op de vloer versterkt kan worden. De resultaten van dat onderzoek worden in mei verwacht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties