FloraHolland verwacht omzetstijging van €200 miljoen

Royal FloraHolland verwacht dat de omzet die telers via de veiling realiseren volgend jaar uitkomt op €4,9 miljard. Dat betekent een stijging van €200 miljoen ten opzichte van dit jaar. De stijging wordt gerealiseerd door een toename van de directe stromen.

De veiling verwacht dat de klokomzet volgend jaar met €70 miljoen daalt. De omzet via directe stromen gaat naar verwachting echter met €270 miljoen stijgen. Dit blijkt uit een toelichting op een van de agendapunten van de algemene ledenvergadering die donderdagavond plaatsvindt in Naaldwijk.

Foto: Shutterstock

Deze verwachting hangt samen met de hogere kloktarieven, lagere tarieven voor directe afzet en de gemiddeld gunstigere tarieven voor niet-leden van FloraHolland die de veiling per 1 januari wil gaan invoeren. Op de alv wordt over het tariefvoorstel van FloraHolland gestemd.

De veiling verwacht zelf minder opbrengsten te hebben in 2018. €346 miljoen in plaats van €350 miljoen in 2017. Dit komt door de nieuwe tarieven en de verschuiving van klok naar directe stromen. Directe stromen leveren de veiling minder op dan klokstromen.

De operationele kosten nemen in 2018 van €325 naar €330 miljoen toe met €5 miljoen, hiervan is €3 miljoen het gevolg van een verschuiving van innovatie activiteiten naar de operatie.

Aan innovatie geeft de veiling in 2018 €12 miljoen uit waarvan de integrale logistieke besturing (ILB) en Floriday, de belangrijkste zijn. Vorig jaar was dat €18 miljoen. Voor reorganisatiekosten staat in 2018 €5 miljoen begroot, dit jaar is dat €7 miljoen. De totale kosten zijn €2 miljoen lager.

Als gevolg van de verkoop van Bleiswijk heeft FloraHolland een flinke meevaller (€18 miljoen) bij de verkopen onroerend goed.

Onderaan de streep verwacht FloraHolland een resultaat van €19 miljoen in 2018 en dat is beter dan het verwachte resultaat voor dit jaar (€6 miljoen), maar de impact van de verkoop onroerend goed met €18 miljoen is groot.

De investeringen liggen in 2018 (€93 miljoen) hoger dan in 2017 (€72 miljoen).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties