Floriway krijgt groen licht van ACM

Royal FloraHolland (RFH) mag De Winter, Wematrans en Van Zaal Transport overnemen. Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat er voldoende concurrentie overblijft op het gebied van het vervoer van bloemen en planten over de weg.

„Royal FloraHolland is weliswaar het grootste veiling- en handelsplatform ter wereld, maar het onderzoek wijst uit dat deze overname geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie. Het is niet aannemelijk dat RFH de concurrentie kan beperken door bijvoorbeeld het bundelen van haar eigen veilingactiviteiten met vervoer door Floriway. Dat komt door een combinatie van verschillende factoren. Kwekers en kopers kunnen bijvoorbeeld buiten RFH om handel drijven en doen dat ook nu al. Ook is er tegenwicht door de coöperatiestructuur van RFH en van kritische kwekers en kopers ten opzichte van RFH”, aldus ACM.

ACM deed de afgelopen maanden onderzoek naar de overname door RFH van De Winter, Wematrans en Van Zaal Transport. In eerste instantie was het de mededingingsautoriteit namelijk niet duidelijk genoeg wat de gevolgen voor de concurrentie waren op de markt voor vervoer van bloemen en planten over de weg.

Foto’s Shutterstock, Arie-Frans Middelburg

Het onderzoek bestond uit onder meer een marktonderzoek onder vervoerders, kwekers en kopers van sierteeltproducten. Daarnaast heeft ACM informatie gevraagd aan de betrokken partijen, concurrenten en afnemers. Daaruit concludeert ACM dat er voldoende andere vervoerders zijn die kunnen concurreren met Floriway. Kwekers en kopers zien ook weinig obstakels als ze willen overstappen op een andere vervoerder.

Verheugd

Steven van Schilfgaarde, CEO RFH, is verheugd dat Floriway nu officieel van start kan gaan. “RFH wil als B2B (Business to Business) dienstverlener onze kwekers en hun kopers ondersteunen in hun bedrijfsvoering en hen verder helpen. Als coöperatie hebben wij de taak om optimale prijsvorming tegen minimale kosten voor onze kwekers te realiseren. Wanneer je als coöperatie het transport samen met een aantal transporteurs organiseert, ben je in staat dit slimmer uit te voeren en kun je de dienstverlening verbeteren.”

Toon Vos is toekomstig algemeen directeur van Floriway. „Het is belangrijk voor kwekers en kopers te weten dat de betrokken vervoerders hun eigen klanten blijven bedienen en de bestaande afspraken met vervoerders gelijk blijven. Ook in de toekomst kunnen klanten gebruik maken van de vervoerder die hun voorkeur heeft. We willen op eigen kracht klanten voor ons winnen. Door ons gezamenlijke grote wagenpark kunnen we snel en flexibel inspelen op de wensen van onze klant.”

De komende tijd verandert er niets voor de klanten van de verschillende transportbedrijven. Vanaf nu start Floriway met de integratie van de verschillende bedrijven. Op termijn gaan de bedrijven onder de nieuwe naam Floriway opereren.

ACM deed ook onderzoek naar de markt voor de handel van sierteeltproducten en de positie van Royal FloraHolland op deze markt. De autoriteit brengt de bevindingen hierover komende week naar buiten.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco v.d. Arend
Marco v.d. Arend
11 maanden geleden

Toon Vos misschien broer van………