Géén octrooi mogelijk op klassiek veredelde gewassen

Op cultivars die ontstaan uit traditionele plantenveredeling is geen octrooi mogelijk. Dat heeft de Grote Kamer van Beroep van het Europees OctrooiBureau donderdag 14 mei 2020 bekend gemaakt. Het gaat ook om octrooien die zijn ingediend na 1 juli 2017.

 

Het Europees OctrooiBureau (EOB) verleende al enige tijd geen octrooien meer op essentieel biologische producten. Die uitvoeringsregel is juridisch geldig door de uitspraak van de Grote Kamer van Beroep van het EOB  in zaak G 3/19. Ze herziet met dit besluit haar eerdere uitspraak over de uitleg van artikel 53 (b) Europees Octrooiverdrag.

Er geldt geen terugwerkende kracht voor deze regel: octrooien die zijn ingediend voor 1 juli 2017 blijven geldig of kunnen alsnog verleend worden. Octrooien op producten van essentieel biologische processen ingediend na 1 juli 2017 zullen worden afgewezen.

Breed gedragen opvatting

De Grote Kamer baseert haar beslissing op een notitie van de Europese Commissie, maar ook op de vrij unanieme positie van de lidstaten die vertegenwoordigd zijn in de Raad van Bestuur van het Europees Octrooibureau en het belang van een harmoniseerde uitleg op het grondgebed van deze lidstaten. De meeste van die lidstaten hebben de interpretatie op nationaal niveau geïmplementeerd. De Grote Kamer lijkt volgens branchevereniging Plantum de breed gedragen opvatting in deze kwestie in de Europese politiek en maatschappij te onderkennen en te hebben betrokken in deze beslissing.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties