Met name collegiale steun voor boerenprotest

De actie van de boeren vandaag in Den Haag verdient de collegiale steun van de glastuinbouw. Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland op het moment dat boeren uit alle delen van het land op weg zijn naar het Haagse Malieveld. Van werkelijke ondersteuning is nooit sprake geweest, omdat die vraag niet bij de ondernemersorganisatie is neergelegd.

Van der Tak begrijpt volledig dat de maat van de agrarische sector vol is. „De maatregelen rond PAS – Programma Aanpak Stikstof – vormen de spreekwoordelijke druppel. Een besluit dat ook grote impact en gevolgen heeft voor de glastuinbouw. Maar de boeren worden al veel langer en vaker in het verdomhoekje gezet door de politiek. En dat is niet terecht.”

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland doelt onder andere op geluiden uit politiek Den Haag dat de veestapel moet worden gehalveerd om het stikstofprobleem op te lossen. „Dat is onacceptabel, zeker als je beseft dat de veestapel de afgelopen dertig jaar al zeer fors is ingekrompen.”

Ook beschuldigingen als ‘gifspuiters’ zijn volgens Van der Tak niet alleen stigmatiserend en buitenproportioneel, maar vooral ook onjuist. “Akkerbouwers en tuinders, zowel onder glas als in de vollegrond, gebruiken alleen gewasbeschermingsmiddelen met een officiële toelating en vastgestelde toepassing. Dat kan en mag je niet typeren als ‘gif’. Zeker niet als je in ogenschouw neemt dat telers primair kiezen voor een biologische aanpak en de inzet van groene middelen.”

Teleurstellend en begrip

Dat Glastuinbouw Nederland sympathiek staat tegenover de actie, maar zich niet aansluit, vindt sierteler (lathyrus) Dick Hoogeveen teleurstellend: „Wat een jonge organisatie als Farmers Defence Force binnen enkele maanden lukt, krijgen agrarische belangenorganisaties niet voor elkaar. Of ze willen het niet. Gezien de respons leeft het wel. Dat Glastuinbouw Nederland enkel sympathie heeft voor de actie en zich niet aansluit, vind ik ongepast en laf.” Hoogeveen is in Den Haag aanwezig, omdat hij zich ook boos maakt over berichtgeving in media en opstelling van sommige politici.

Net zo boos is strelitziakweker Roland Duyvestein. Hij geeft geen acte de présence vandaag maar twittert veel sympathie. Hij verwijt Glastuinbouw Nederland niets en snap haar opstelling. Dat LTO Nederland een veel directe rol speelt vindt hij begrijpelijker: „Nu ligt de veehouderij onder vuur, maar morgen is de glastuinbouw weer de schietschijf van linkse partijen en milieuactivisten. Dat Glastuinbouw Nederland de actie collegiaal steunt, is loyaal genoeg.”

Duyvestein vindt tevens de houding en mening van linkse partijen en milieuactivisten kortzichtig. „Alsof de productie bij de landsgrenzen stopt. Die productie gaat toch wel door en dan kan die maar het best door Nederlandse boeren en tuinders voor hun rekening worden genomen. Als koplopers in duurzaam produceren is die bij hen het best in handen.”

Lees aanstaande vrijdag het gehele interview met Dick Hoogeveen in het blad, of vanaf nu online.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties