Gewasbeschermingsmiddelenpakket weer groener

In de EU zijn nu 16 werkzame stoffen als laag-risicostof toegelaten, waarvan 12 nieuw in de afgelopen 2 jaar. Het gaat om 11 micro-organismen en 5 plantenextracten. Als positief signaal naar het bedrijf dat de stof ontwikkelde, wordt een laag-risicostof goedgekeurd voor 15 jaar, een gangbare stof voor de productie van gewasbeschermingsmiddelen voor 10 jaar.

Op basis van de werkzame stof kunnen gewasbeschermingsmiddelen worden ontwikkeld en ingediend. In het totaal werden de laatste 2 jaar in Europa 91 aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van laag risicostoffen gedaan. Daarvan zijn er inmiddels 75 toegelaten.

Het aantal basisstoffen steeg in dezelfde periode van 11 naar 20. Basisstoffen zijn stoffen die al van andere toepassing bekend zijn – bijvoorbeeld als voedingsmiddel -, maar die ook voor gewasbeschermingstoepassingen kunnen worden gebruikt, zoals melk voor desinfectie van snoeimessen en bier ter bestrijding van slakken. Ze mogen voor dat doel dan wel worden toegepast, maar niet als zodanig op de markt worden gebracht.

In Nederland ziet het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) eenzelfde ontwikkeling. Bij het Ctgb zijn inmiddels 16 laag-risicomiddelen en 28 middelen op basis van een laag-risicostof toegelaten. Daarnaast zijn voor 2019 en verder al 20 aanvragen voor de Europese beoordeling van nieuwe stoffen op basis van micro-organismen en plantenextracten bekend, dat is ruim 70% van de in totaal aangemelde nieuwe stoffen. De 20 basisstoffen hebben een Europese toelating en zijn daarmee ook in Nederland te gebruiken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties