Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Gijs Roozendaal: ’Nog geen 0,5% haalt de eindstreep’ .

Gijs Roozendaal: ’Nog geen 0,5% haalt de eindstreep’ .

0

Een mooie dubbelbloemige OT. Dat is het ultieme doel van lelieveredelaar Gijs Roozendaal. Dit jaar bloeien de kruisingen uit 2017 tussen dubbelbloemige Oriëntals en trompetlelies voor het eerst. In de showkas bij zijn werkgever World Breeding in Breezand bloeien nog veel meer noviteiten.

Waar ben je momenteel druk mee?

„We zijn nu met zijn vijven volop lelies aan het kruisen. Dat gaat door tot de eerste week van juli. We hebben de kruisingsouders vanaf eind januari in gedeeltes opgezet. De eerste bloeien, dus sinds kort zijn we zeven dagen per week aan de slag. Veredelen moet je doen als de bloemen er klaar voor zijn.”

Op zoek naar dubbelbloemige lelies?

„Een dubbelbloemige OT is het ultieme doel. Onze eerste veelbelovende dubbelbloemige Oriëntals hebben we vier jaar geleden als verkocht als nummer. Die soorten worden nu vermeerderd. Het duurt zo’n tien jaar van kruising tot commerciële partij bollen. Nog geen 0,5% van de kruisingen komt zover. Ons programma is breed. We zoeken naar lelies met sprekende kleuren, compactere OT’s en Oriëntals en LA’s met voldoende knoppen, kortere trekduur en grotere bloemen.”

Gijs Roozendaal was vakgenoot in Vakblad voor de Bloemisterij nr. 23. Het complete artikel leest je daar of online in ons digitale magazine (na inlog).

Gijs Roozendaal is momenteel elke dag van de week aan het kruisen in de kas met lelies
Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar