‘Goed werkgeverschap begint met vertrouwen’

  De boomkwekerij scoort hoog als het gaat over goed werkgeverschap. Binnen de agrarische sector is de boomkwekerij daarin misschien wel het beste jongetje van de klas. Toch zijn er nog wel wat aandachtspunten. De rol van arbeids­migranten bijvoorbeeld. Maar ook de ondernemer zelf: niet iedereen is van nature een personeelsmanager.

  „Binnen de agrarische sector staan boomkwekers en hoveniers bovenaan de lijstjes als het gaat om goed werkgeverschap”, zegt Henry Stroek, onderhandelaar cao Open Teelten namens werknemersvereniging CNV Vakmensen. Goed werkgeverschap is volgens Stroek een breed begrip. Een van de aspecten is volgens hem de manier waarop de cao Open Teelten wordt nageleefd.

  ‘Cao goed nageleefd’

  „Verreweg de meeste boomkwekers houden zich aan de cao en in sommige regio’s worden medewerkers ook regelmatig bóven de cao gewaardeerd. En beloning gebeurt soms ook op een creatieve manier; door een bonus, een auto of een keer tanken op de zaak.”

  Noodzakelijk kwaad

  Maar wat is dat, goed werkgeverschap? Marianne Nelisse, coach bij Ondernemerschap Academy, coacht sinds een aantal jaar boomkwekers onder andere op dit onderdeel. Zij ziet dat veel ondernemers personeelsbeleid als een noodzakelijk kwaad zien.

  Nelisse: „Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt, wordt zorgen voor je mensen steeds belangrijker. Ze kunnen ook ergens anders aan de slag.”

  „Ervoor gaan zitten, écht vragen stellen aan je medewerkers. Wat moet ik ermee?, vragen ondernemers zich af. Sommige kwekers hebben een fantastisch bedrijf en altijd alles op gevoel gedaan. Maar medewerkers op een hoger niveau brengen? Daarvan vragen ze zich af hoe ze dat moeten doen.” En over vertrouwen zegt zij: „Daar begint goed werkgeverschap. Als er onderling vertrouwen is, dan is er ook ruimte voor medewerkers om hun mening te geven.”

  Benieuwd naar de verdere tips en adviezen van Nelisse aan kwekers? En wat volgens Stroek, ondanks zijn tevredenheid over de sector, toch een belangrijk aandachtspunt is? Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 15/16. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Foto: Vidiphoto

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties