Goede prijzen in tuinbouw slecht voor herstructurering

Oké, hij zei het met een enige ironie maar de onderliggende boodschap was wel serieus. Rien Nagel, lid van de raad van bestuur van Rabobank, wond er vrijdag op een persbijeenkomst in Utrecht geen doekjes om. De huidige overwegend goede productprijzen in de glastuinbouw zetten een rem op de herstructureringsplannen. Zo koopt het ontwikkelbedrijf van de Coalitie HOT dit jaar niet de beoogde 50 hectare aan glas op om te vernieuwen.

Het gaat in deze periode simpelweg te goed met de tuinbouw. ,,We hebben last van de goede prijzen, dat maakt de urgentie om te herstructureren opeens een stuk kleiner”, zegt Nagel. ,,Terwijl je juist in goede tijde moet investeren en het dak repareren.” De bankier noemt het tanende animo om de knelpunten in de glastuinbouw aan te pakken ‘heel zorgelijk.’ ,,We hopen op een nieuwe boost in het creëeren van samenwerking en het verder verwaarden van de producten. Er zijn veel bedrijven die samenwerking echt nodig hebben voor een gezonde toekomst. Aan hen doen we een appél om deze handschoen op te pakken.”

De huidige positieve flow in de sector heeft ertoe geleid dat HOT Nederland, het ontwikkelbedrijf van de Coalitie HOT, dit jaar niet de beoogde 50 hectare aan glas gaat verwerven om te herstructureren. Het areaal is niet beschikbaar, oordeelt Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland. ,,In deze periode is buurmans grond niet te koop, het aanbod is schaars. Als we een partij zijn in de opkoop van glastuinbouwkavels drijft dit in de huidige markt waarschijnlijk de prijs op. En dat is een beweging die wij als partners in HOT uiteraard niet beogen.”