Gouden Florall Award voor Daphne Perfume Princess

Daphne Perfume Princess van Willy de Nolf Boomkwekerij heeft 21 augustus het goud gewonnen in de strijd om de Florall Award op de Belgische sierteeltbeurs in Waregem. De welriekende tuinplant liet het concept Fabulous Fat Friends en de tuinplant Lagerstroemia Berry Dazzle achter zich.

Het was wellicht appels met peren vergelijken voor de jury omdat nieuwe planten vergeleken werden met nieuwe concepten. Maar omdat er maar drie inzendingen waren in de categorie concepten besloot de organisatie om beide categorieën samen te voegen.

Daphne Perfume Princess van Willy de Nolf Boomkwekerij in Waregem kaapte het ‘gold’ weg. Broer en zus Lucas en Laura de Nolf, die de 30 ha grote kwekerij runnen, waren verheugd. „Het is erg leuk dat we gewonnen hebben. Het zou zuur geweest zijn als we tweede waren geworden, zeker in een wedstrijd waarin appels met peren vergeleken worden”, gaf Lucas aan.

Sterk punt van Perfume Princess – de naam zegt het al – is de geur. De groenblijvende heester bloeit in januari en februari. Bloemen zijn groot en de plant is winterhard tot een temperatuur van -15°C, vertelde Laura.

Lucas vulde aan dat de plant afkomstig is van een Australische partner van Willy de Nolf Boomkwekerij. Mogelijk vindt de plant haar oorsprong in Nieuw-Zeeland. Het is een kruising tussen Daphne bohlua en Daphne odora. De Nolf verkoopt de plant vanaf het begin van het najaar tot maart april. „Maar nu we ‘gold’ gewonnen hebben zal de plant in het najaar wel uitverkocht zijn”, verwacht Lucas. Hij gaf verder aan dat er zo’n 1.000 planten op de kwekerij staan. „Ik ben er voorstander van om de aantallen te gaan opschalen.”

Fabulous Fat Friends

Belgicactus won het ‘silver’ met Fabulous Fat Friends, een nieuw concept voor vetplanten. De kwekerij uit Westerlo lanceerde het concept op Florall. De vetplanten van Belgicactus zijn uitgerust met nieuwe etiketten. Gele etiketten voor de buitenplanten en oranje voor de indoorplanten.

„Met de nieuwe etiketten willen we de uitstraling van de planten opkrikken. We deden er altijd een etiket bij met de plant erop. Dat hoeft niet, want de plant spreekt voor zich. Nu gebruiken we etiketten met een verhaal erop waarmee we met de consument proberen te communiceren. We willen de consument onder meer laten zien wat hij met de plant kan doen”, verklaarde Jan Gielis.

Op de etiketten staan mensen afgebeeld in een buiten of indooromgeving. „Er staat een sfeerbeleving op, een consument kan zien op welke manier een soort gebuikt kan worden.”, aldus Gielis. „Wij kweken de planten op als onze kinderen en de consument kan dat thuis verder zetten.” Belgicactus ondersteunt het nieuwe concept met Twitter, Facebook en Instagram.

Volgens Gillis reageert de handel positief op het concept. „Op Florall wordt het officieel gelanceerd, maar grote klanten wisten al dat het er aan zou komen.”

Berry Dazzle

Tuinplant Lagerstroemia Berry Dazzle van Devriese-Luyssen uit Wingene eindigde als derde. De nieuwigheid binnen Lagerstroemia  is niet zo hoog als andere cultivars. In de pot blijft ze mooi compact. „Dat is voor de handel interessant. Er kan een extra laag op de kar”, vertelde Ingrid Luyssen van DeVriese-Luyssen.

„De bloei is vrij lang en de roodpaarse kleur is fascinerend”, gaf ze verder aan. De bloei start in juli en is vrij lang. Dit jaar bloeide de meerjarige vroegbloeier net als andere Lagerstroemia’s dankzij de warmte twee keer.

De hete zomer vormde overigens geen probleem voor Lagerstroemia, aldus Luyssen. 30°C is geen probleem. „Ze moeten in de volle zon staan. Als ze eenmaal geworteld zijn dan hoef je ook geen water te geven.”

Devriese-Luyssen verkocht de Berry Dazzle vorig jaar voor de eerste keer. Volgens Luyssen is de plant al veel gevraagd. Devriese-Luyssen gaat de productie van de plant niet enorm opschalen, omdat ze vooral de hele zomer met Lagerstroemia aan de markt wil zijn.

Tien jaar is Devriese-Luyssen, dat laurier als hoofdteelt heeft nu bezig met Lagerstroemia. Ze haalt de meeste soorten uit de Verenigde Staten. Het zijn soorten die het beter doen in de noordelijke landen dan de soorten die in Zuid-Europa gangbaar zijn, vertelde Luyssen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties