Gratis aankloppen bij Ondernemersklankbord

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor traditioneel terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB), dat mede door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gefinancierd wordt. Eerder betaalden ondernemers hier een eigen bijdrage van 150 euro voor. Om dit bedrag naar 0 te krijgen verhoogt EZK de subsidie aan het OKB voor dit jaar met 240.000 euro.

Elke tuinbouwondernemer zit met dilemma’s over zijn bedrijfsvoering. Vaak klopt hij voor deskundig advies aan bij tuinbouwspecialisten. Met zijn of haar vragen kan hij/zij ook terecht bij de Ondernemersklankbord. „Vrijblijvend, laagdrempelig en zonder commercieel belang”, typeert Rien Goudswaard, als oud-bankier verbonden aan Ondernemersklankbord regio Haaglanden/Westland in een interview in het Vakblad.

De Stichting Ondernemersklankbord is van oorsprong sterk actief in het midden- en kleinbedrijf en niet of nauwelijks in de land- en tuinbouw. Daar komt in 2003 verandering in als oud-directeur Rabobank Peter Weeber als consulent toetreedt. In 2008 wordt een heus glastuinbouwteam gestart binnen de stichting opererend vanuit Den Haag. In de loop der jaren is dit team toch weer opgegaan in Ondernemersklankbord regio Haaglanden/Westland met nog wel een sterke, brede ’tuinbouwexpertise’ binnen het team. Een team dat momenteel uit 18 consulenten bestaat waaronder fiscalisten, bankiers, oud-ondernemers waaronder glastuinders en een rechter.

Verlengde van KvK

In deze coronatijd vormt het OKB in het verlengde van de Kamer van Koophandel (KVK) als het ware de tweedelijnszorg voor ondernemers: de KVK is het eerste loket voor informatie en advies; het OKB voor (verdere) coaching en advies.

Door deze aanpak worden jaarlijks circa 2500 ondernemers geholpen door het OKB, waarvan ruim 1000 in zwaar weer verkeert. Naar schatting weet ongeveer de helft van de betreffende ondernemers in nood hun onderneming te herstellen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties