“Groei is nodig voor de toekomst”

Komende winterperiode broeien Hans (58) en Herman (32) van der Wekken voor het eerst 30 miljoen tulpen in de kas. Buiten, op ruim 45 ha telen ze in het Zeeuwse Noordgouwe zonnebloemen en asters. „Zolang we gezond zijn, gaan we door. Wie weet breiden we hier nog één keer uit. Groei is geen doel, maar wel nodig wil je toekomstbestendig blijven.”

In 2014 breidde het bedrijf, met name voor de tulpenbroeierij, zijn opstanden uit naar 0,6 ha. In 2020 verdubbelde de oppervlakte voor kas, cellen en verwerking naar 1,3 ha. En er zijn bosmachines bijgekomen, en extra opslag- en koelruimte voor de bollen en bloemen.

Vooral vaste contracten
De afzet van de zomerbloemen, tulpen en de asters vindt vooral plaats via directe verkoop. Met de klok doen ze weinig meer, maar ze willen wel lid van de veiling blijven vanwege betalingszekerheid. „Inmiddels zitten we op 95 procent direct. We hebben vooral vaste contracten met een stuk of zeven leveranciers van retailers.”

Goede ervaringen met Roemenen
Het personeel van Bloemenkwekerij Van der Wekken bestaat uit een flexpool met voornamelijk Roemeense seizoenarbeiders. Tot een paar jaar terug werd er veel met Polen gewerkt, maar op een goede dag stonden er Roemenen voor het bedrijf.  De Van der Wekkens merken dat veel Polen teruggaan naar hun eigen land omdat de economie daar verbeterd. Sindsdien hebben de ondernemers goede ervaringen opgebouwd met de Roemenen. „Als je goed voor je personeel zorgt, zorgen zij ook goed voor je product. De mensen bepalen je resultaat. En dat kan nog best schelen in hoeveelheid stelen die per dag worden verwerkt. Ze leren hier snel, en we kunnen in het Engels prima met elkaar communiceren. We huisvesten ze in huizen in de regio. Dat gaat via een speciaal bureau,” aldus Herman.

Hans en Herman van der Wekken staan deze week in de bedrijfsscan van Vakblad voor de Bloemisterij. Wil je het digitale verhaal nu al lezen, kijk dan hier, met inlog voor digitale abonnees.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties