‘Groenafval is hotspot van resistente schimmel’

  Groenafval en behandeld houtafval kan een hotspot zijn voor een resistente schimmel die tot longinfecties bij mensen kan leiden. Dat schrijft staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de schimmel Aspergillus fumigatus die steeds vaker resistent blijkt tegen bepaalde geneesmiddelen. Dit bemoeilijkt de behandeling van infecties.

  Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat afvalhopen in de bloembollensector hotspots zijn van azolenresistente schimmels. Uit verder onderzoek door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) blijkt nu dat ook groenafval en bepaalde soorten houtafval hotspots kunnen zijn.

  Aanbevelingen

  Aanbevolen wordt om groen- en houtafval zo snel mogelijk te verwerken. Waar dit afval toch wordt opgeslagen, kan dit het beste worden afgedekt of ingekuild. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is in overleg met de groen- en houtverwerkingssector om een aanpak van de resistente schimmels te vormen. Het gaat dan om maatregelen voor opslag, transport en verwerking van hout- en groenafval.

  Het ministerie gaat ook bij een al lopend onderzoek naar samenstelling en werking van bokashi metingen naar Aspergillus fumigatus verrichten.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties