Groentetelers betalen schikking €25 miljoen wegens loonfraude

In een grote loonfraudezaak zijn zestien groentetelers uit Noord-Brabant en Limburg met het Openbaar Ministerie (OM) tot een schikking gekomen van in totaal ruim €25 miljoen. Negentien tuinders gingen akkoord met werkstraffen variërend van 60 tot 120 uur, zo meldt het OM. De 69-jarige hoofdverdachte en brein achter de verweten schijnconstructie, wordt door het OM gedagvaard voor de rechtbank in Den Bosch.

De tuinders – grote leveranciers van aardbeien, frambozen, asperges en champignons –  verkochten tussen 2006 en 2010 hun oogst ’op stam’ (dus voordat de producten waren geoogst) via een Nederlands bemiddelingsbureau aan bedrijven in onder meer Polen, Luxemburg en Cyprus. Zodra de oogst rijp was voor de pluk, werd deze door buitenlandse (veelal Oost-Europese) uitzendkrachten in Polen geoogst.

Luxemburgse bankrekeningen
De oogst werd vervolgens op een veiling verkocht. De veilingopbrengst zou via versleutelde Luxemburgse bankrekeningen naar de directeur van de buitenlandse bedrijven, de 69-jarige hoofdverdachte, zijn gegaan. Hij zou de tuinders de op grond van de in de ’oogst-op-stam-contracten’ overeengekomen prijzen ’wit’ hebben uitbetaald. De gemaakte loonkosten van de arbeiders die de oogst hadden geplukt, werden hierop ingehouden.

De meeropbrengst van de veiling, dus het verschil tussen de vooraf vastgestelde prijs bij verkoop oogst op stam en de uiteindelijke opbrengst van de oogst op de veiling, zou vervolgens ’zwart’ zijn doorbetaald aan de tuinders. Dat deel werd niet in de Nederlandse administratie van de tuinders geboekt en volgens het OM op die manier uit het zicht van de fiscus gehouden. Er werd geen belasting over afgedragen.

Witwassen
Het OM verwijt de tuinders die gebruik hebben gemaakt van deze constructie naast witwassen van inkomsten, ook valsheid in geschrifte. Dit omdat ’de oogst-op-stam-contracten’ volgens het OM niet de volledige werkelijkheid weergeven. De ontvangen meeropbrengsten werden op versleutelde Luxemburgse bankrekeningen uitbetaald, waarvoor de tuinders waren gemachtigd. Het OM ziet dat als witwassen en dat is volgens het OM ondermijnende criminaliteit. Door de fraude en de inzet van goedkope arbeidskrachten konden de tuinders een concurrentievoordeel halen ten opzichte van tuinders die wél volgens de regels werkten. Daarnaast loopt de schatkist door fraude miljoenen aan inkomsten mis.

Het OM ziet de transacties als passende afdoening voor deze tuinders. Het OM vindt de strafbare gedragingen door de tuinders ernstig, maar ziet de tuinders niet als de bedenkers van de constructie. De tuinders hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid die hen vermoedelijk door de hoofdverdachte werd geboden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties