Groentetelers in Grubbenvorst leggen aardwarmtewinning stil na zeer kleine aardbeving

Het aardwarmteproject van Californië Lipzig Gielen (CLG) in Grubbenvorst, een samenwerking tussen drie groentetelers, ligt sinds 28 augustus stil. Aanleiding is een zeer kleine aardbeving op 25 augustus met een gemeten grondversnelling (PGV) van 0.03 mm/s. Dat meldt Staatstoezich op de Mijnen (SodM). CLG mocht aardwarmte produceren onder voorwaarde dat de productie zou worden gestaakt zodra er een aardbeving plaatsvindt in het gebied.

Na overleg met de toezichthouder besloot CLG op 28 augustus de productie stil te leggen. Op 3 september vond opnieuw een aardbeving plaats, ditmaal met een magnitude van 2,0 en een gemeten grondversnelling (PGV) van 1.7 mm/s. Momenteel worden beide bevingen onderzocht door de seismische expert van CLG. Die onderzoeken moeten duidelijk maken of de aardbevingen wel of niet het gevolg zijn van de winning van geothermie. Totdat er voldoende wetenschappelijk bewijs is geleverd dat het opstarten van de geothermiewinning op een veilige wijze kan plaatsvinden, staat SodM verdere winning niet toe in de nabijheid van Grubbenvorst.

Foto: Ontwikkelingsbedrijf Californië BV

Aangezien de geothermiebedrijven in Grubbenvorst in de nabijheid liggen van actieve natuurlijke breuken in de ondergrond mogen zij alleen aardwarmte winnen onder strenge voorwaarden. CLG ligt direct naast California Wijnen Geothermie (CWG). In overleg met SodM legde dit project van paprikakwekerij Wijnen Square Crops de productie op 10 mei van dit jaar stil.

Actieve breuken
Vorig jaar adviseerde SodM in de Staat van de Sector Geothermie terughoudendheid in gebieden die gelegen zijn dicht bij actieve breuken in de diepe ondergrond. In Grubbenvorst gaat het dan om de Tegelenbreuk en de Veldenbreuk. Daarom ligt bij de bedrijven in Grubbenvorst een meetnetwerk dat nauwkeurig aardbevingen registreert, ook heel kleine. Zo kan snel worden ingegrepen zodra een beving zich voordoet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties