Grote batterij slaat stroom op van windmolen

  In windmolenpark Giessenwind is een grote batterij geplaatst. Deze gaat de stroom uit de windenergie opslaan en op gunstige momenten leveren aan het net. Dit is voor het eerst in Nederland dat wind en opslag van stroom worden gecombineerd.

  Giessenwind is met drie turbines van 108 meter een van de hoogste windparken in Nederland. Gezamenlijk voorzien de turbines ongeveer 5.000 huishoudens van energie. De batterij heeft een capaciteit van circa 1 MWh. Hij is geleverd door het bedrijf Alfen, dat ook voor het transformatorstation en de netaansluiting heeft gezorgd.

  Volgens Andreas Plenk, salesmanager energieopslag bij Alfen, zijn dergelijke systemen ook voor de glastuinbouw getest. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het gebruik van de wisselvallige zon- en windenergie in de tuinbouw. „Ook met WKK is het interessant omdat je kunt peakshaven en kunt traden. Bijvoorbeeld tijdens piekmomenten op de onbalansmarkt heeft een WKK tijd nodig om op te starten, terwijl de batterij in een split-second reageert. Je zou dan tijdens de opstart van de WKK alvast met de batterij kunnen leveren.”

  Plenk merkt dat veel tuinders geïnteresseerd zijn, maar ook afwachtend. Dat heeft te maken met de prijs van de batterij, ongeveer €800.000 voor een MWh. De terugverdientijd wordt grofweg geschat op 8 tot 11 jaar. Gezien de vraag vanuit de auto-industrie zullen lithium-ion batterijen de komende jaren niet goedkoper worden, verwacht de salesmanager.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties