Handel koopt steeds later in voor Valentijn

In week 5 en aan het begin van deze week waren de prijzen voor rozen nog niet geweldig in de aanloop naar Valentijnsdag. Dat laten Nederlandse rozenkwekers deze week weten in het Vakblad voor de Bloemisterij.

Telers geven aan dat ze nog wel even hebben tot Valentijn daar is. Ook op de maandag en op Valentijnsdag zelf kan er nog ingekocht worden voor Valentijn. Het feit dat Valentijn op een doordeweekse dag valt noemen telers daarom gunstig.

Op RoyalFloraHolland hielden de prijzen van bloemen in week 5 niet over. De omzet van grootbloemige roos daalde in week 5 met 17%. De prijzen lagen 10% lager. Ook in Kenia ervaart men een afwachtende houding van de handel. In Ethiopië viel de productie tegen door een koude periode.

Het is met name de rode roos die de klok slaat. Andere kleurtjes worden nauwelijks beter betaald, laten kwekers weten. Afgelopen maandag zat de inkoop voor Valentijn er in Ecuador al grotendeels op. Productie, vraag en prijzen waren goed geweest. Ook uit Colombia louter positieve geluiden.

Lees meer in het Vakblad voor de Bloemisterij die aanstaande vrijdag verschijnt.