De Boomkwekerij Markt Handelsmissie China levert al bijna €200 miljoen op voor land- en tuinbouw

Handelsmissie China levert al bijna €200 miljoen op voor land- en tuinbouw

0

De handelsmissie naar China blijkt voor de Nederlandse land- en tuinbouw van zeer grote waarde, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tijdens de eerste dagen van de missie, die van 8 april tot en met 13 april duurt, hebben Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven al voor bijna €200 miljoen aan samenwerkingsakkoorden gesloten.

De afdeling Bloemen en AGF van een supermarkt in de stad Shenzhen, gelegen in de Chinese provincie Guangdong, even ten noorden van Hong Kong. Foto: Shutterstock

De grootste investeringen die tijdens de handelsmissie zijn gedaan, liggen op het gebied van bloemen en planten, veredeling, kasteelt (zoals klimaatcontrole en duurzame kassen), landbouwkundig onderzoek, babyvoeding, pluimvee, verwerken van aardappels en data gedreven agrofood innovatie (om de opbrengst van gewassen te verhogen).

Naast de directe opbrengst zijn de afgelopen dagen, volgens minister Carola Schouten (LNV), erg waardevol geweest om de onderlinge relatie tussen Nederland en China te versterken. „Het is mooi om te zien hoe wij met onze kennis van onder meer de Wageningse universiteit en onze hoogwaardige technologie China helpen bij de voedselproductie en het vergroten van de voedselkwaliteit. Bovendien is China met zijn 1,4 miljard inwoners een belangrijke afzetmarkt. Wij kunnen ook van China leren, bijvoorbeeld op het gebied van schaalgrootte, duurzame energie en robotisering.”

Schouten bezoekt China samen met 72 deelnemers van 42 verschillende bedrijven en kennisinstellingen. China is voor Nederland de belangrijkste markt voor land- en tuinbouwproducten buiten de EU.

Reageer op dit artikel

avatar