Hans Koolhaas: ’PAS is geen-ver-van-mijn-bed-show’

Bromeliakwekerij LKP Plants in Moerkapelle had de vergunningen binnen om te bouwen. Daarmee wil het bedrijf weer naar de omvang die het voor 2014 had. Doordat de Raad van State in mei het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beëindigde, is de vergunning opeens niet meer compleet.

Wat is er aan de hand?
„We wilden eigenlijk dit najaar starten met bouwen, maar onze bouwvergunningen voldoen niet meer door het wegvallen van PAS. Er zijn aanvullende stukken nodig op het gebied van stikstof. Het probleem is dat voor de stikstofuitstoot wordt gekeken naar referentiejaar 2014. Dat was toevallig het jaar dat ons bedrijf een kleinere omvang had. Ik weet niet hoe de gemeente daar mee zal omgaan. Niemand kan mij dat vertellen.”

Wat gaan jullie nu doen?
„We gaan in de toekomst minder aardgas verbruiken en ons bedrijf ligt niet in de buurt van een Natura 2000-gebied. Waarschijnlijk kunnen we dus volgend voorjaar met de bouw beginnen. Maar dat weet ik niet zeker, het oponthoud kan ook langer duren. Het beroerdste wordt het voor nieuwe glastuinbouw. De meeste telers denken dat de nieuwe stikstofregels een ver-van-mijn-bedshow zijn, iets waar alleen de woningbouw last van heeft. Dat klopt niet. Als de overheid dit niet snel oplost, dan heeft de glastuinbouw een groot probleem.”

Lees meer over de gevolgen van PAS vrijdag in Bloemisterij 33 of meteen in het digitale magazine.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties