Het blijft wachten op LNV-visie gewasbescherming

Als keynote speaker op het PlantgezondEvent was Marjolijn Sonnema, directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), uitgenodigd om de nieuwe visie gewasbescherming van het departement te delen. Ze gaf echter weinig prijs, zelfs geen tipjes van de sluier. Het blijft dus wachten op landbouwminister Carola Schouten als ze daarmee binnenkort zelf naar buiten komt.

Voor het PlantgezondEvent op 21 maart was de bewindsvrouw wel uitgenodigd, maar begrijpelijk had ze de dag na de Provinciale Statenverkiezingen als vice-premier wel iets anders aan haar hoofd. Plaatsvervanger Sonnema hield zich op de vlakte wat betreft het uit de doeken doen van de LNV-visie gewasbescherming; ook wel begrijpelijk. Ze ging niet verder dan herhalen van reeds bekende standpunten van het departement betreffende gewasbescherming.

Wel valt Sonnema op dat de samenwerking binnen de glastuinbouw minder is dan in andere landbouwsectoren. Met het recent gesloten Tuinbouwakkoord wordt er een vuist gemaakt, maar dat mag de sector vaker doen. Dan is de grote stap voor veel tuinbouwondernemers naar duurzame gewasbescherming beter te maken. Dit vergt een behoorlijk toolbox aan middelen zoals Sonnema het typeert, waar het ministerie waar mogelijk graag aan bijdraagt.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties