Het voorjaarsseizoen

  De verkoop voor Moederdag is weer voorbij. De meeste hibiscussen en bromelias hebben de weg naar de groothandel en consument gevonden. Het waren weer een paar drukke weken met wat onverwachte bewegingen in het personeelsbestand. We zijn over de helft van het voorjaarsseizoen en tot nu toe zijn we tevreden met de verkochte handel. Echter, het voorjaarsseizoen is pas geslaagd als rond Vaderdag alle grote partijen weer de deur uit zijn.

  De zaterdag voor Moederdag reden we naar een tuincentrum in de buurt om vaste planten en fruitbomen te kopen voor de jaarlijks uitbreiding van de bloementuin. Nu is dat geen overbodige luxe, want jaarlijks bevriest er wat in de winter of droogt er wat uit in de zomer. Dit jaar viel de keuze op kersen- en pruimenbomen en een aantal blueberrie (blauwe bessen) struikjes. Tevens een stuk of 20 vaste planten, een deel ervan voor rotstuinen. Hopelijk kunnen die de hitte en droogte van de warme zomer op de droge zandgrond doorstaan. Als ze er van nature niet tegen kunnen, zijn ze niet geschikt voor onze bloementuin; water geven is bijna onbegonnen werk. Wat wel werkt is afdekken met gronddoek. Het vocht wordt dan beter vastgehouden en blijft langer beschikbaar voor de planten. Tevens wordt onkruid wieden een stuk eenvoudiger.

  De eigenaar van het tuincentrum koopt in het voorjaar bij ons hibiscussen voor de verkoop. Toevallig spraken we hem en hij vertelde dat de omzet voor Moederdag 20% beter was dan zijn beste omzet ooit. Dit had ermee te maken dat het voorjaar tot nu toe erg koud geweest was en er nog weinig activiteiten in de bloementuinen hadden plaatsgevonden. Alle omzet kwam dus eigenlijk in een week terecht. Daar bovenop komt dat het Victoria Day weekend op 21 mei valt; een extra dag vrij die dit jaar een week eerder valt dan andere jaren. Het plantseizoen wordt daardoor erg kort. Nu maar hopen dat ze zomer niet te snel intreedt. Anders is het vervolgens weer snel afgelopen met planten en maken de mensen liever een koel flesje bier open in de schaduw.

  Ondertussen zijn vertegenwoordigers van installatiebedrijven langs geweest om offertes te maken voor de geplande nieuwbouw. Dat blijft een interessante ervaring. De een is professioneel en doelgericht, een tweede wil het werk graag binnenhalen, de derde heeft het erg druk en is minder geïnteresseerd en de vierde heeft minder ervaring en is afhankelijk van de ervaring van anderen. Dan wordt het lastig om prijzen te vergelijken en goede keuzes te maken. Maar het blijft een uitdaging om de gewenste informatie boven tafel te krijgen.

  Angelle van Kleef,

  Potplantenkweker, Ontario, Canada

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties