Holland Dahlia Event ook podium voor snijdahlia’s

Woensdag opende op Landgoed Keukenhof de derde editie van het Holland Dahlia Event. Volgens voorzitter René Schrama zijn er richting deze editie flinke stappen gemaakt. Zo krijgt ook de dahlia als snijbloem nu een eigen podium.

Volgens Schrama is het Holland Dahlia Event een platform voor zowel kwekers als handelaren. Beiden staan ook voor een uitdaging. Voor de kwekers is dat met name de vergrijzing. In 2000 waren er nog 150 dahliakwekers, nu zijn dat er nog maar 40. De aanwas van jonge kwekers is volgens Schrama dan ook een ‘must’ voor de vitaliteit van de teelt.

Bijen en vlinders

Dahlia’s bloeien van augustus tot eind oktober en zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. (Foto: Ralph Mens)

Voor de handel schuilt de uitdaging vooral in het afstemmen van de afzet op de marktvraag. Zo speelt een thema als duurzaamheid nadrukkelijk, en kan meer worden gedaan met het promoten van dahlia’s rond het thema bijen en vlinders. Ook ziet Schrama goede mogelijkheden voor de dahlia als snijbloem. Momenteel worden zes maanden per jaar dahlia’s voor de snij in kassen geteeld, maar hier kan nog vooruitgang in worden gemaakt.

Plantarium

Het Holland Dahlia Event zoekt dit jaar ook de verbinding met internationale boomkwekerijvakbeurs Plantarium in Boskoop die tegelijkertijd plaatsvindt. Zo komt een groep van 25 internationale vakjournalisten, die voor Plantarium in Nederland zijn, deze week naar de Bollenstreek om dahliakwekers te bezoeken.

Etalage

De corsowagen Rise of the Phoenix is volgens René Schrama ook symbolisch en staat voor duurzaamheid en hergebruik. (Foto: Ralph Mens)

In totaal zijn er tien bezoeklocaties tussen Hillegom en Voorhout waar de dahlia’s in de schijnwerpers staan, met Landgoed Keukenhof als voornaamste etalage. Hier staan niet alleen 150 soorten dahlia’s, plus arrangementen met snijdahlia’s. Ook is een corsowagen van het Bloemencorso voor de Bollenstreek opnieuw gestoken, maar deze keer met dahlia’s. Er worden duizenden bezoekers verwacht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties