Honderden onderzoeken naar CO2 op rij gezet

Wat is het effect van meer CO2 op diverse eigenschappen van planten? Hendrik Poorter, bioloog aan het Forschungszentrum Jülich, legde 630 onderzoeken naast elkaar in een meta-analyse. De uitkomsten geven duidelijkheid in slepende vraagstukken. Zo maken planten nauwelijks minder huidmondjes aan als ze bij een hoog CO2-niveau opgroeien.

Een meta-analyse wil zeggen dat de uitkomsten van honderden studies, in dit geval 630, in een database worden gezet en met elkaar worden vergeleken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de reactie van planten op hogere CO2-concentraties, omdat aan het eind van deze eeuw een CO2-niveau van 700-800 ppm in de atmosfeer wordt verwacht. Poorter heeft bekeken wat het effect is van hogere CO2-concentraties op 85 planteigenschappen, zoals lengte en gewicht, stengeldikte, bladoppervlak bladdikte, inhoudsstoffen, fotosynthese en aantal huidmondjes. Het gaat om bloeiende planten die minstens 80% van hun biomassa bij een hoog CO2-niveau hebben gevormd.

In feite zijn de resultaten van die onderzoeken gebruikt als een soort ’big data’. Er is wel meer meta-onderzoek gedaan naar CO2-benutting, maar niet in combinatie met zoveel planteigenschappen. En wat het echt uniek maakt, is dat voor elke eigenschap de response is bepaald over een breed traject van 200-1.200 ppm CO2.

Wat is het nut van dit onderzoek voor de glastuinbouw? En welke conclusies zijn er uit te trekken? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij 49 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties