Hortipoint Hoofdrol witte vlieg in veredeling poinsettia

Hoofdrol witte vlieg in veredeling poinsettia

1

TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen honoreerde onlangs een meerjarig veredelingsproject waarin gezocht gaat worden naar poinsettia die resistent is voor witte vlieg. Een belangrijke stap richting een doorbraak in dat gewas.

TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen honoreert in totaal bijna vier ton voor het meerjarige onderzoek , waarvan €60.000 voor 2019 is gereserveerd. Formeel moet het ministerie van LNV de subsidie een dezer dagen nog toekennen, maar in de praktijk is dat slechts een formaliteit. Nog een voorwaarde is dat indieners van het project tijdig hun handtekening zetten en zodoende instemmen met de voorwaarde om zelf net zoveel als de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen aan het project meebetalen. De betrokken veredelaar wil liever nog niet met naam en toenaam genoemd worden in deze fase van het project.

Resistentie tegen witte vlieg is een complexe eigenschap en er is nog geen gevoeligheidstest om zo’n resistentie goed te kunnen kwantificeren. Door de komst van moderne veredelingstechnieken is het waarschijnlijk beter dan voorheen mogelijk om met resistentie tegen witte vlieg aan de slag te gaan. Ook de kennis en faciliteiten op veredelingsbedrijven zijn toegenomen. Dat helpt in de zoektocht naar resistentie tegen witte vlieg, want wellicht is er genetische aanleg daarvoor in bestaande cultivars of in subfamilies van poinsettia.

Koude en botrytis

Gevoeligheid voor koude en botrytis is redelijk goed te bepalen en dat is daarom standaard bij de veredeling en selectie van poinsettia. Ook de plantvorm is goed te kwantificeren en dan is de wens vooral een V-vorm, met stevige scheuten en het bloemscherm bovenin. Ook teelteigenschappen, behoefte aan remstof en reactietijd (aantal weken KD) zijn belangrijk. Tijdens een gewasbijeenkomst poinsettia van LTO Glaskracht Nederland in week 47 werd duidelijk dat de veredelaars daar volop mee bezig zijn. Beekenkamp, Dümmen Orange Lazzeri, Selecta Klemm en Syngenta toonden daar hun nieuwste cultivars. Sierwaarde blijft heel belangrijk. Een lelijke poinsettia, zelfs als hij resistent tegen witte vlieg, die kan je niet verkopen.

Gewasbijeenkomst

Telers van poinsettia gaven tijdens de bijeenkomst aan dat ze in hun kas regelmatig een plant met veel witte vlieg zien, terwijl de buurplanten vrij zijn van die plaag. Zijn die buurplanten dan minder vatbaar, of is er iets anders aan de hand? Adviseurs gaven aan dat vooral de gewraakte tabakswittevlieg behoorlijk ‘lui’ is en minder vliegt dan de kaswitte vlieg. Als een tabakswittevlieg op een poinsettia zit, dan gaat hij daarop voeden en vermeerderen. En het klopt dat sommige cultivars minder in trek zijn bij witte vlieg als je de infectiedruk van de cultivars in je kas vergelijkt. Maar daaruit kan je geen conclusies trekken over resistentie, hooguit over smaakvoorkeur van het plaaginsect, zo gaven adviseurs aan.

De biologische bestrijding van witte vlieg is dit jaar behoorlijk lastig. Daar zijn allerlei redenen voor. De plaag is sowieso al jaren het voornaamste probleem in de teelt. Resistentie is dus zeer welkom.

In het vakblad van vrijdag 30 november 2018 meer over de genoemde gewasbijeenkomst poinsettia en perikelen rond witte vlieg in die teelt

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Angellle van Kleef Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Angellle van Kleef
Gast
Angellle van Kleef

Voor biologische bestrijding van bemisia in Hibiscus hebben we naast swirskii nu ook goed resultaat met drie wekelijks uitzetten van Chrysoperla. We hoeven alleen nog bij te sturen in de donkere maanden met swirskii