HortiContact krijgt Fossielvrij Plaza

De beurs HortiContact krijgt een Fossielvrij Plaza, waar specialisten elk uur pitches geven over de route naar een fossielvrije en rendabele glastuinbouw. De Fossielvrij Plaza is georganiseerd door HortiContact en Kas als Energiebron, namens Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV.

In de stand zijn ook deskundigen van Glastuinbouw Nederland aanwezig om met bezoekers te praten over de diverse opties waar Kas als Energiebron aan werkt. Voor elke teelt en regio zijn er opties. Het doel is om in 2030 de CO2-emissie van de glastuinbouw sector te halveren, om uiteindelijk in 2040 emissieloos en rendabel te kunnen telen. Hiermee speelt de sector in op de maatschappelijk vraag en de toenemende eisen van de consument, benadrukt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Onder de sprekers zijn ondernemers die hun gasverbruik al sterk hebben teruggedrongen. Richard ter Laak van Ter Laak Orchideeën vertelt bijvoorbeeld over de Daglichtkas. Henry Jansen van Fachjan en Vogelaer gaat in op het aardwarmtecluster, Leon Dukker van Porta Nova vertelt over de verduurzaming van de rozenteelt via elektrificatie. Maurice van der Hoorn houdt een verhaal over de kas zonder gas en Nico van Ruiten (regisseur EnergieAkkoord Greenport West-Holland) vertelt over de inpassing en noodzaak van warmtenetten voor een fossielvrije glastuinbouw. Andere ondernemers gaan in op de rol van energiebesparing, het gebruik van biomassa of de inzet van warmtepompen.

De Fossielvrij Plaza bevindt zich naast de roltrap op de eerste verdieping. Dit is aan de linkerzijde van de galerij. De tuinbouwbeurs HortiContact wordt gehouden van dinsdag 19 tot en met donderdag 21 februari in Gorinchem. Ondernemers die een uitnodigingskaart hebben ontvangen kunnen zich hier registreren.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties