Horticoop gaat verder als investeringscoöperatie

Tuinbouwcoöperatie Horticoop wordt een investeringcoöperatie. Op 1 december trapt de van oudsher inkoopcoöperatie de nieuwe strategie af.

Horticoop heeft zich met bedrijven als Lensli, Horticoop Technical Services, Smartcoat en HortAmericas al gevestigd in binnen- en buitenland. De strategie is sinds de verkoop van de groothandelstaken al zorgvuldig gewijzigd. Horticoop heeft voor haar 400 tuinbouwleden een participatiestructuur ontwikkeld. Zo is het eigen vermogen op naam van de leden gezet. Via deze participaties delen zij in de winst op de investeringen.

Horticoop wil gaan investeren in bedrijven in haar huidige groep maar ook in start-ups en scale-ups. Daarmee investeert Horticoop voor haar leden feitelijk in kennis, netwerk en afzetmogelijkheden in de tuinbouw. Daarmee is het coöperatiebelang ook een belang voor de Nederlandse tuinbouw, stelt Horticoop. Ze wil telers immers dichter bij de innovatieve bedrijven brengen. Na de structuurwijziging kunnen voorlopig nog geen nieuwe leden worden toegelaten.

Horticoop-bedrijven in beeld bij leden
Voor de bestaande leden wordt geïnvesteerd in meer ontmoetingen om kennis en ervaring te delen en via de contacten mee te beslissen over toekomstige investeringen. Steven van Nieuwenhuijzen, directeur van Horticoop, geeft sinds begin dit jaar leiding aan de organisatie. Van Nieuwenhuijzen wil dat de Horticoop-bedrijven in beeld blijven bij de leden. „Als we het goed doen, gaan ledenvoordeel en succesvolle deelnemingen hand-in-hand, waarbij het kraakhelder is wat het leden brengt. Daarnaast vragen we onze leden ook bij om – bij vergelijkbare marktcondities – hun benodigde producten en diensten bij de Horticoop-bedrijven af te nemen.”

Overzeese belangen
Horticoop wist in 2020 met deze strategie feitelijk al haar omzet te laten stijgen van € 129,4 miljoen naar € 141,4 miljoen. Voor een belangrijk kwam de groei uit de deelneming in het Amerikaanse Hort Americas, een toeleverancier voor glastuinbouw aan telers in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Daar hebben Nederlandse telers via Horticoop nu een belang van 67,5%. In 2020 breidde Horticoop ook het belang in Smartcoat uit van 80 naar 100%. Smartcoat produceert coatings voor beheersing van het kasklimaat. Het resultaat na belasting van Horticoop was in 2020 circa € 3,6 miljoen, ook door verkoop van gebouwen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties