Innovatieprijs voor Plant-e, actief met groene stroom

Het Wageningse bedrijf Plant-e maakt producten waarmee je stroom kan opwekken uit levende planten. Deze week won het bedrijf de Impact Award van de Nederlandse Innovatie Prijzen, een initiatief van AVROTROS en de Erasmus Universiteit.

Het Wageningse bedrijf Plant-e won de ‘Maatschappelijke impact award 2017’ volgens de jury vanwege haar maatschappelijke visie, het bieden van ruimte voor zelforganisatie, initiatieven van onderop en haar sociale missie om onderontwikkelde gebieden van elektriciteit te voorzien. De categorie ‘Maatschappelijke impact’ is onderdeel van de Nationale Innovatie Prijzen die in een format van AVROTROS worden uitgereikt naar aanleiding van de jaarlijkse concurrentie en innovatiemonitor van de Erasmus Universiteit. Voor de monitor worden zo’n 10.000 Nederlandse bedrijven geënquêteerd. Er zijn ook Awards voor het meest innovatieve bedrijf en de meest innovatieve regio.

Spin-off
Het bedrijf Plant-e is een spin-off van de Wageningen Universiteit. Het bezit het patent op de technologie om elektriciteit te generen op basis van levende planten. Die technologie is ontwikkeld aan Wageningen Universiteit en directeur Marjolein Helder promoveerde tijdens haar studie milieutechnologie in 2009 op het onderwerp energieopwekking uit levende planten. Tijdens haar promotieonderzoek richtte zij Plant-e op. Het geld dat opgehaald wordt met de verkoop van reeds ontwikkelde producten wil Plant e steken in onderzoek en ontwikkeling. Zo wil men bijvoorbeeld energie halen uit moerassen, want voorname doelstelling bij de oprichting van het bedrijf was om met de technologie onderontwikkelde gebieden van elektriciteit te voorzien. Twee andere uitgangspunten bij de oprichting waren duurzaamheid en sociaal acceptabel opereren. Het bedrijf zoekt investeerders om haar projecten schaalgrootte te kunnen geven.

Electronen
De technologie maakt gebruikt van electronen die vrijkomen als bacteriën organisch materiaal afbreken. Onderzoek wijst uit dat plantengroei niet aangetast wordt door het oogsten van die elektriciteit. De huidige producten met Plant-e technologie bestaan uit modulaire opstellingen. Daarnaast werkt het bedrijf aan een systeem dat kan worden in bestaande natte natuur, een slangensysteem wat ondergronds aangelegd wordt. In het modulaire systeem wordt de natuur naar de technologie gebracht en met het slangensysteem gaat de technologie naar de natuur. In onderstaand filmpje wordt de techniek uitlegt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties