Interpolis: 100 glastelers melden sneeuwschade

  Verzekeraar Interpolis heeft vandaag 100 schademeldingen ontvangen vanuit de glastuinbouw. In het hele land heeft vooral opgehoopte stuifsneeuw schade aan bedrijven veroorzaakt.

  Volgens woordvoerder Annemarie van Dam van Interpolis heeft de combinatie wind en stuifsneeuw geleid tot grote hopen sneeuw op plekken met hoogteverschillen en luwtes. Rond het dak van een aanbouw of schuur naast de kas bijvoorbeeld. De sneeuwlast leidde tot schade aan constructies. Onder andere in Westland zijn delen van een glastuinbouwbedrijf ingestort. „Veelal betreft het bedrijven met koude teelten als hortensia en freesia, maar we krijgen ook schademeldingen van telers met phalanenopsis en chrysant. Er zijn naast constructies ook ruiten gesneuveld door de sneeuw.”

  Kastemperatuur onder streefwaarde

  De meeste kwekerijen hadden zondag 7 februari en maandag 8 februari moeite om alle sneeuw van het dek te stoken, wat Interpolis eind vorige week adviseerde. Adviseurs melden dat hier en daar de beoogde kastemperatuur zelfs ver onder de streefwaarde bleef. De zon is voor veel bedrijven nodig als extra warmtebron en die ontbrak afgelopen zondag. Warmtetanks raken nu in rap tempo leeg en assimilatielampen worden vaker ingezet vanwege hun warmteafgifte.

  Ruitschade, vaak de ruiten met een fint erin, krijgt ook Van Dam van Interpolis regelmatig als melding. De adviseurs en experts van de verzekeraar zijn samen met de telers en installatiebedrijven bezig om de schade te beperken. Door het aanhoudende winterweer en de sneeuw is dat een behoorlijke opgave, meldt Van Dam.

  De lokale omroep WOS maakte maandag 8 februari onderstaande reportage bij freesiakwekerij Lievaart in Naaldwijk en cymbidiumkwekerij Sanfiero in De Lier

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties