Investeerder HAL Holding stapt in de kassenbouw

  De Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL Holding heeft aandelen gekocht van installatiebedrijf Stolze Group en kassenbouwer Prins Group. Het gaat om belangen van respectievelijk 60% en 24%. De bedrijven typeren HAL als stabiele aandeelhouder waarmee ze op lange termijn internationaal verder kunnen groeien.

  Stolze en Prins zijn beide wereldwijd actief. Stolze bouwt technische installaties voor kassen. Het bedrijf heeft vestigingen in Maasdijk en Aalsmeer en werkt in het buitenland veelal met dealers en servicepunten. Er werken zo’n 120 mensen en het bedrijf had in 2019 een omzet van €95 mln, met een bedrijfsresultaat van €14 mln. Het familiebedrijf Prins Group realiseert ongeveer 90% van zijn omzet in het buitenland en wil de komende jaren fors groeien. Het bedrijf heeft nu vestigingen in Kwintsheul en Dokkum en realiseerde in 2019 met ca. 44 FTE een netto-omzet van circa €37 miljoen.
  De aandeelhouders Niels van den Ende, Theo Stolze en Carel van Ruijven blijven werkzaam binnen Stolze. De familie Van Veen blijft aandeelhouder van Prins Group via oprichter Geert van Veen, zoon Tom en schoonzoon Marco Zwinkels.

  Visie
  „Onze nieuwe aandeelhouder heeft een sterke strategische visie op de toekomstige ontwikkelingen in de internationale tuinbouwsector”, aldus Jilles Goedknegt, CEO van Stolze. „En die visie ligt in lijn met de onze. Vooral wat ervoor nodig is om onze groeidoelstellingen en internationale expansie de komende jaren te realiseren.”

  Onderdeel van deze visie is om via gerichte deelnemingen een groep te formeren van toonaangevende bedrijven die alle actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen in de totale toeleveringsketen van tuinbouwprojecten. Volgens Goedknegt is er een toenemende vraag van investeerders naar turnkey-oplossingen in Amerika, Azië, het Midden-Oosten, Rusland. Het gaat dan om tuinbouwprojecten die almaar groter en complexer worden en meer samenwerking vereisen tussen gespecialiseerde leveranciers.

  Groeikapitaal nodig

  Geert van Veen, CEO van Prins Group: “Dit is een prachtig moment voor ons bedrijf. De laatste jaren hebben veel private equity investeerders bij ons aangeklopt, maar de keuze voor HAL was evident. We hebben groeikapitaal nodig om internationaal in de voorhoede te kunnen blijven opereren, maar niet tegen elke prijs.

  “Die grote projecten komen, anders dan in Nederland het geval is, meestal eerst bij ons binnen”, aldus Van Veen. “Zonder kas doe je niets. En als je die hebt dan moeten er vervolgens een variëteit aan installaties in. Van ons wordt dan verlangd dat we zo’n project turnkey aanbieden. Met Stolze hebben we al veel grote projecten gedaan, maar HAL wil meer gespecialiseerde bedrijven aansluiten die hét aanspreekpunt kunnen zijn voor grote telers en investeerders die integrale teeltoplossingen zoeken. Inclusief allerlei services die daarbij horen.”

  Afronding overnames begin 2021

  HAL Holding boekte over 2019 een nettowinst van € 666 miljoen. Ze is (mede-)eigenaar van bedrijven in diverse sectoren, o.a. de FD Mediagroep, de Floramedia Group, Vopak, Boskalis en Coolblue. Ze verwacht dat de overnames van de aandelenbelangen in Stolze Group en Prins Group in het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond. Die afronding is onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, waaronder goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. Nadere financiële details van de transactie worden niet bekend gemaakt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties