Is F-Clean een alternatief voor glas?

Foliekassen zijn nooit populair geweest in Nederland. Een proefkas in Bleiswijk moet uitwijzen of een hoogwaardige film de concurrentie aan kan met het glazen kasdek. Het gaat om F-Clean, een stevig, inert materiaal dat een hoge diffusiteit combineert met hoge lichttransmissie. Zo’n kas is makkelijker te bouwen en beter bestand tegen klimaatverandering. Er zitten ook nadelen aan, weten twee Duitse telers die er mee hebben gebouwd.

F-Clean, een Japans materiaal om autoglas te verstevigen, is al een jaar of twintig op de markt. Rond 2003 bleek dat het goed is te gebruiken als kasdekmateriaal. In het buitenland zijn er meerdere kassen met perkgoed mee uitgerust, maar in Nederland wordt het nog nergens toegepast.

„Toch zou het op een energiezuinige manier de productie en kwaliteit van diverse teelten kunnen verbeteren”, denkt Frank Kempkes, onderzoeker bij WUR Glastuinbouw. Op het Innovatie en Demo Centre Energie in Bleiswijk is onlangs een kas gebouwd met dit materiaal, in samenwerking met Certhon, Boal Systems en leverancier AGC. De eerste teeltproef met aardbei wordt mede gefinancierd uit het programma Kas als Energiebron.

Wat zijn de voordelen van F-Clean? En wat zijn de ervaringen van twee Duitse telers die er vijftien jaar geleden mee hebben gebouwd? Lees het in Bloemisterij 45 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Bel 071 5659644, of klik hier.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties