’Eerder coaten in gerbera en alstroemeria pakt goed uit’

Vorig jaar hebben gerbera- en alstroemeriatelers vroeger het kasdek gecoat met een diffuus laagje om het gewas meer rust te geven, mede vanwege de coronacrisis. „Dat heeft heel goed uitgepakt”, zegt Marco de Groot, adviseur bij Flori Consult Group. „In april was het extreem zonnig, en zagen we dat de coating in beide gewassen leidde tot lagere planttemperatuur en een betere fotosynthese. Telers hoefden minder te ventileren en hielden meer vocht en CO2 in de kas. Ook voor bedrijven die de coating langer hebben laten zitten, tot na de warmte in augustus, was een positief effect te zien op de kwaliteit en de groei.”

Zeker in jonge gewassen heeft coaten zin, denkt De Groot. „We zien steeds vaker in de nazomer hoge temperaturen in de kas, gepaard gaand met een lage RV. Jonge gewassen kunnen hier een tik van krijgen die nog lang doorwerkt op de kwaliteit en de productie. Je kunt beter even wat meer licht wegschermen, dat voorkomt stress bij het gewas. In oudere gewassen is een te hoge kastemperatuur nog nadeliger, omdat het gewas dan veel energie kwijt is aan onderhoudsademhaling.”

De laatste zomers zijn erg heet geweest. Wat zijn de laatste inzichten op het gebied van kasdek coaten? Lees het in Bloemisterij 10 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties