Is het niet beter dat je de helft van je rozen weggooit?

Het moest er een keer van komen: naar de sneeuw en op de lange latten. Ik had nooit eerder geskied. Zit mijn leven lang in de bloemen uit Afrika. We hadden het altijd druk in de winter. Mijn vrienden gingen dertig jaar geleden voor het eerst en daarna elk jaar en soms wel twee keer per jaar.
Mijn dochter liet me filmpjes van mijn kleinkinderen (6 en 7 jaar) op de ski zien en regelde een kamer in een hotel in Noord-Italië. Ik mocht mee en kreeg elke ochtend privéles. Ik had het voor geen goud willen missen, maar ben er wel achter dat skiën een beetje een sport is voor luie mensen. Je hebt namelijk altijd voor de wind, gaat alleen maar naar beneden. De enige strijd is bij de lift waar er altijd een paar zijn die voordringen. Dan raken je ski’s in de klit. Als je dan weer zit, kan het feest beginnen.

 

Mijn skileraar snapte er niets van. Wat haalt zo’n oude man nog op zijn nek? Maar na vier dagen zaten we samen op het bovenste puntje van de berg en hadden geen andere keus  dan naar beneden gaan. Ik ga volgend jaar weer. Ondanks het feit dat ik een veel grotere fan ben van fietsen. Dat is een veel eerlijkere sport. Je moet op eigen kracht omhoog en omlaag, met voor- en tegenwind. Fietsen lijkt veel meer op bloemen telen. Zit je in de bloemen dan gaat het ook niet altijd vanzelf. Vooral van tegenwind en regen in het gezicht word je hard.

Ik werd van de week gebeld uit Aalsmeer. De prijzen zijn slecht, er moet geld bij. Is het niet beter dat je in Kenia de helft weggooit? Ik vroeg die man of hij wel goed bij zijn verstand is, want ook in tijden van tegenwind moet iedereen door. Vrachtwagens moeten rijden, vliegtuigen vliegen en onze klanten hebben werk nodig voor hun vaste medewerkers. De boxhuur moet betaald worden en wat denk je van de winkels? Daar moeten bloemen in.

Ja, ik zie deze tijden als een maximale benutting van reclame: veel bloemen voor weinig. Mensen die bloemen niet konden betalen, hebben nu een kans en we gaan ervan uit dat ze hierna de smaak te pakken hebben. Ook al worden de bloemen weer duurder, men kan niet meer zonder. Net zoals ik met skiën: het is nooit te laat om ergens van te gaan genieten en daarom ga ik volgend jaar misschien wel twee keer.

Simon van der Burg,

Timaflor, Kenia

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties