Jan Goemanstrofee voor Marseille

De dubbele gele freesia Marseille van Van den Bos Freesia/ Royal van Zanten heeft gisteravond op Keukenhof de Jan Goemanstrofee in de wacht gesleept. Juryvoorzitter Vincent Kuijvenhoven noemde het een aanwinst voor teler en consument.

In de proefopplanting met andere noviteiten en vergelijkingsrassen bij de firma M.C. Zwinkels in Poeldijk sprong Marseille eruit. Ze heeft zware stelen, een strakke kam, lange zware haken, geurend, productief en is jaarrond goed te telen.

Marseille leverde honderd koptakken en 300 haken. De koptakken waren van goed gewicht en lengte: 27 gram en 55 cm. De haken waren 20 gram en 55 cm. Kuijvenhoven vertelde dat Marseille 26 punten kreeg van de zeven juryleden, de maximale score is 35. Marseille is door Royal van Zanten in Rijsenhout veredeld en wordt in de markt gezet door Van den Bos Freesia.

Op de Freesiavakavond op Keukenhof werden meer prijzen uitgereikt. In de categorie enkele freesia veredelaars haalde Van den Bos Freesia uit Honselersdijk de eerste prijs met Intense. Ze werd beloond met een 9,50. Intense was driemaal winnaar van de Keukenhof Consumentenaward.

In de categorie dubbel ging de eerste prijs bij de veredelaars naar Penning Freesia uit Honselersdijk met de perzikkleurige Peachy Queen. Ze kreeg een 9,55. De standprijs ging naar Van den Bos, ze had 26 vazen staan die gemiddeld met een 9,4 werden beoordeeld.

In de categorie freesia enkel won Hofland Freesia in Maasdijk bij de kwekers met Orion. Oomen Freesia in Aalst won in de categorie dubbel freesia kwekers met Essence. Overall was Hofland Freesia het beste met Orion en Peachy Queen en Marinus Hofland kreeg daarom uit handen van FloraHolland-directeur Lucas Vos de Top Teler Award.

Leo Vervoorn van Kwekerij de Molenakker in Brakel kreeg de Freesia Vakprijs, omdat hij een groot aantal freesia’s had geleverd die als decoratie in de Freesiashow zijn verwerkt. Normaliter gaat de Vakprijs naar de kweker met de hoogste gemiddelde score.

In totaal staan er in het Oranje-Nassaupaviljoen 92 keurvazen, er deden vijftien kwekers mee aan de competitie en zij waren goed voor 29 vazen.