Jos Kersten: ‘Ik zie Plantion zeker zelfstandig blijven’

Scheidend voorzitter Jos Kersten ziet Plantion zeker zelfstandig blijven. Ook over tien jaar. „Royal FloraHolland gaat haar eigen weg. Die heeft het veel te druk met zijn eigen invulling. Zolang ons bestuur stevig in de schoenen staat blijven we een zelfstandige coöperatie.”

Kersten spreekt zijn verwachting uit in een interview in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week. Hij realiseert zich dat Royal FloraHolland veel macht heeft. „Het is de grote gemene deler die bepaalt. Royal FloraHolland heeft 33% van de aandelen. Ze kan het ons natuurlijk altijd moeilijk maken, maar dat moeten wij als coöperatieve dienstverlener niet willen. Daarom moet je altijd een heel goede communicatie met die veiling houden. Heb ik ook altijd gedaan. Ook toen RFH het anders zag. Maar ik zie ons zeker zelfstandig blijven. Ook over tien jaar.”

Panicum-kweker Kersten was 35 jaar bestuurlijk actief. In 1985 werd hij bestuurslid van VV’70 in Bemmel en later voorzitter van VON in Bemmel. In 2008 werd hij voorzitter van Plantion (fusie tussen Veiling Vleuten en VON). Doordat er opnieuw gestart werd met het tellen van zijn ambtsjaren was dat mogelijk.

Wat een poppenkast

Frappant is dat Kersten 35 jaar geleden na een paar dagen al de pijp aan Maarten wilde geven. Tijdens een VBN-reis naar Engeland voelde hij zich totaal niet thuis. „Ik zat daar tussen de grote reuzen. Toenmalige bestuurders vertelden verhalen tegen mij. Het voelde als een andere wereld. Ik was een kweker pur sang en dacht, wat een poppenkast. Ik wou er plezier aan beleven en wijzer worden. ‘s Avonds kwam de voorzitter van VBN, Jan Doesburg, bij me. Hij vroeg me of ik problemen had met de reis. Ik vertelde hem dat ik niet kon wennen aan de sfeer die heerste. Ik had eigenlijk al besloten dat ik weg zou gaan. Toen zei Jan dat hij een adviseur kende die dat kon veranderen en dat was ik zelf. ‘Blijf de hele week jezelf’, zei Jan, dan ga jij die club veranderen. Ik ben toen al mijn kaarten gaan gebruiken. Na een tijdje was de sfeer onderling met de collega-veilingen geweldig.”

Kersten neemt vrijdag as na de algemene ledenvergadering afscheid als voorzitter van Plantion.

Het volledige interview met Kersten lees je hier in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties