Kas in de tuin aanleggen om duurzamer te leven

PARTNERCONTENT – Duurzaamheid is dé trend van 2018. Om die reden is het zelf kweken van groente en fruit ook interessant. Verser en duurzamer kan het niet! Door het koudere klimaat in Nederland, is het telen van groente en fruit soms beperkt. Tenzij er een kas wordt gebruikt om in te kweken. Er zijn verschillende soorten kassen, tegen verschillende kosten. Over het plaatsen van een kas, de kosten, de soorten kassen en het verwarmen ervan vertellen we in onderstaand artikel.

Plaatsing van een kas
Met een kas wordt het warmere en lichtere seizoen ‘vervroegd’. Hiervoor is het noodzakelijk om een plek te kiezen in de tuin waar de kas zoveel mogelijk zonlicht vangt. Houd er rekening mee dat er geen geen hoge bomen of struiken voor de kas staan. Deze kunnen voor schaduw zorgen. Daarnaast is het vooral raadzaam om de nok van de kas van noord naar zuid te laten wijzen, zodat de zon de hele dag op de kas schijnt.

Kosten voor het plaatsen van een kas
De kosten voor het plaatsen van een kas kunnen nogal uiteen lopen. Houd er rekening mee dat de aanleg van een kas nooit goedkoop is. Wie net begint met het kweken, doet er goed aan te beginnen met een eenvoudige kas. Bijvoorbeeld van het merk Halls of Royal Well. Het gaat hier dan om een simpele constructie, bestaande uit buizen met plastic wanden. De kosten hiervoor liggen tussen de € 500,- en € 1,000,-. Een luxe kas kost al snel tussen de € 4.000,- en € 5.000,-. Enkele goede, duurdere merken zijn ACD, Arkoo, Janssens, Riga en Eden. Naast de kas zijn er ook een goede fundering en verwarmingsinstallatie nodig. Al met al komt er, naast de aanschaf van de kas zelf, nog een paar honderd euro extra bij voor alle overige spullen die nodig zijn.

Soorten kassen
Er zijn verschillende soorten kassen. Zo zijn er platte bakken, die open kunnen aan de bovenkant, tunnelbogen en -kassen, kweek- en broeibakken, tomatenkassen, muurkassen, kleine kweekkassen en grote kwaliteitskassen. Uiteraard bestaat er ook een mini-kweekkas. Daarnaast is er onderscheid te maken tussen koude, gematigde en warme kassen. In deze laatste kas worden voornamelijk tropische planten gekweekt. In de gematigde kas is er een minimum wintertemperatuur van tussen de 12 en 15 graden. De mate van duurzaamheid van de kas, hangt niet alleen af van de energie die hierin wordt verbruikt, maar ook van het materiaal waar de kas van is gemaakt.

Kas verwarmen
Om de kas te verwarmen, moet er een verwarmingsinstallatie worden aangeschaft. Kies bij voorkeur voor een installatie met een thermostaat, zodat de verwarming te regelen is. Een elektrische kachel is het meest effectief. Is er geen stroom in de kas aanwezig? Dan kan er een beroep worden gedaan op een petroleum- of paraffinekachel. Bij het verwarmen, kan het verstandig zijn om ook te zorgen voor goede isolatie. Daarmee vallen de energiekosten lager uit. Ook zijn er honderden euro’s per jaar te besparen door elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Om de laagste tarieven te vinden, kan worden gegaan voor energieprijzen vergelijken. Kies bij voorkeur voor een leverancier van groene stroom. Dat is nog duurzamer. Daarnaast schijnt gerichter verwarmen ook een stuk zuiniger te zijn. Daarbij worden enkel de planten zelf verwarmd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties