Kassenbouwers kunnen vraag amper bijbenen

Drie jaar geleden lag de kassenbouw in Nederland vrijwel stil, nu zijn er handen te kort om al het werk gedaan te krijgen. De looptijden van projecten worden langer, en telers houden daar ook rekening mee, stellen kassenbouwers vast. Toch is de opleving in de nieuwbouw nog lang niet genoeg om de veroudering van het kassenbestand tegen te gaan.

De bouw van nieuwe kassen in Nederland trekt aan. Exacte cijfers daarover zijn er niet. Avag, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector, schat dat er dit jaar 200 tot 300 ha wordt gebouwd. Daarvan is 70% in de groententeelt, omdat de bedrijven in die sector groter zijn.

De nieuwbouw is meer dan in de afgelopen jaren, maar nog steeds minder dan het langjarig gemiddelde. Gesteld dat het areaal glastuinbouw 9.000 ha omvat en dat de gemiddelde levensduur 20 jaar bedraagt, dan is er jaarlijks minstens 450 ha vernieuwing nodig om de kwaliteit van het kassenbestand op peil te houden.Toch kunnen de kassenbouwers de vraag nauwelijks bijbenen. „De econom

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties